Nieuwbouw

Eerste werf Thurn & Taxis van start

Op de site van Thurn & Taxis wordt gewerkt aan het nieuwe kantoor voor Leefmilieu Brussel. Het is het eerste gebouw uit een reeks projecten. In totaal zal 370.000m² verbouwd worden tot kantoren, parkings of parken. Dit gebouw is 16.000m² groot. Het nieuwe kantoor is tevens een voorbeeld van duurzaam bouwen: energie-efficiënt en energieopwekkend! Volgens Michel De Bièvre, CEO van het project T&T, werd de bouwvergunning in juli overhandigd. Daarna zijn de werken begonnen.

“Over maximaal 20 maanden zou het nieuwe gebouw moeten klaar zijn,” luidt het in de hoofdstad. 550 ambtenaren zullen in het nieuwe kantoor werken. Het gebouw wordt niet enkel gebruikt als werkplaats maar zal ook een auditorium, tentoonstellingszalen en een café-restaurant voorzien voor het grote publiek. Evelyne Huytebroek van Ecolo hoopt dat het “een uitwisselingspunt wordt waar burgers en bedrijven elkaar kunnen ontmoeten rond het thema duurzame ontwikkeling.”

De nieuwe constructie is een ecologisch hoogstandje: dankzij 500m² zonnepanelen op het gebogen dak zal het energieverbruik tien keer lager zijn dan in een klassiek kantoorgebouw. Het gebouw werd ontwikkeld aan de hand van de passiefstandaard en wordt gebouwd met gerecycleerde en recycleerbare materialen.

De vergunning biedt ook nieuwe kansen voor de openbare ruimte tussen het kantoor en de toegang vanaf de Havenlaan. De parking zal vervangen worden door een ondergrondse parking met 167 plaatsen. Onder het kantoor zelf worden nog 77 extra parkeerplaatsen voorzien. Bovenop de ondergrondse parking wordt plaats gemaakt voor een stadsplein dat omringd wordt door groen. In totaal zijn er 20 hectaren op en rond de site gereserveerd voor parken.

Het project wordt geschat op 600 tot 700 miljoen euro en zou moeten afgerond zijn over 15 jaar. In september wordt de eerste vergunning aangevraagd om over te gaan op woningbouw. Volgend jaar wordt het park aangelegd dat ontworpen werd door Michel Desvigne

Ook interessant