Architectuur

Vijf ontwerpers mogen openluchtzwembad Brussel tekenen

28 ontwerpteams stelden zich in november 2008 kandidaat voor het ontwerp van een recreatieve parksite op de linkeroever van het Bécodok in Brussel. Na advies van een jury zijn vijf ontwerpers aangeduid (zie bijlage). Zij maken nu een conceptvoorstel tegen 21 augustus en na de zomer wordt dan de laureaat aangeduid om de gedetailleerde plannen uit te tekenen. Via Beliris en het Europees Structuurfonds voor Regionale Ontwikkeling zijn de voornaamste middelen voorzien om het zwembad en omliggende parkzone te bouwen. De Brusselse regering heeft in april ook zijn fiat gegeven over de delocalisering van twee bedrijven naar een betere locatie langs het Kanaal. De afbraakvergunning voor de verouderde gebouwen is afgeleverd.

In het voorjaar 2010 moeten de vergunningen ingediend worden. Op dat moment zijn de twee bedrijven naar een andere site langs het Kanaal verhuisd. Tijdens de vergunningsprocedure worden de verouderde gebouwen afgebroken en starten eventuele bodemzuiveringen.

Pascal Smet: “Ik ben blij dat er opnieuw sterke ontwerpers, jong en oud, zich kandidaat hebben gesteld. De opdracht is complex op gebied van architectuur, landschap, technieken en kostenbeheer, maar de ontwerpteams zijn geselecteerd op basis van de sterke teamsamenstelling en de expertise in complexe referentieprojecten



De vijf geselecteerde ontwerpteams:

- Studio 08 (+ Gutschker Dongus + Deloitte in onderaanneming)
Bernardo Secchi en Paola Vigano van Studio 08 uit Italië tekenen momenteel in heel Europa innoverende projecten voor pleinen, parken en stadsontwikkelingen.
In België zijn ze gekend voor de aanleg van het park Spoor Noord te Antwerpen en de herinrichting van de Grote Markt te Mechelen. In Brussel werken ze momenteel aan een masterplan voor Schaarbeek Vorming te ontwikkelen.

- SUM Project + Artabel + Karbon + Dirk Vandekerkhove + Daidalos Peutz (tijdelijke vereniging)
SUM Project is het vroegere Groep Planning en is gekend voor de aanleg van het Albertpark te Kortrijk en de renovatie van het voormalige Postchequegebouw in Brussel. Momenteel maakt SUM project de ontwerpen voor het Jourdanplein en de Centrale Lanen in Brussel op.

- L'Escaut + Grontmij (+ Henriette Michaux+ Libost Groep NV in onderaanneming)
L'Escaut is een Brussels bureau dat projecten met een grote betrokkenheid met de buurt ontwikkelt, getuige de aanleg van Square des ursulines aan het cultureel centrum Recyclart en enkele wijkcontracten.

- 51N4E + MSA Architectes + Erik Dhont + ESSA + Kind en Samenleving + Richard Ellis Valuation Services (tijdelijke vereniging)
Drie jonge ontwerpbureaus ballen hun ervaring samen. 51N4E bouwt een kantoortoren en een plein in Tirana, MSA tekende het masterplan voor Thurn & Taxis en landschapsarchitect Erik Dhont ontwierp het Park Koningingroen te Schaarbeek.

- Office Kersten Geers David Van Severen + Bureau Bas Smets + B+G Ingénierie + INEX BET (tijdelijke vereniging)
Twee jonge ontwerpbureaus ballen hun ervaring samen. Office is gekend van het paviljoen voor de Biënnale van Architectuur in Venetië 2008. Bas Smets werkte bij Michel Desvigne in Parijs en ontwerpt momenteel de publieke ruimte voor de dorpskern van Ingelmunster.