Duurzaam Bouwen

Eerste volledig zelfvoorzienende waterwoning (fotospecial)

Deze bijzondere waterwoning is ontworpen door Coenegracht-Kromwijk architecten en zal 6 maanden als modelwoning in hartje Maastricht zijn te bewonderen. Door toepassing van uitgekiende maatregelen, is inmiddels ook het strenge Europese Passief Huis certificaat verworven en wordt deze woning gezien als een voorbeeldfunctie voor het bouwen van de toekomst. Hij heeft geen kade aansluiting nodig, is 10 maal zo energiezuinig als een gemiddelde woning (een EPC van 0,1) en is zelfvoorzienend (autark).

In de huidige context, waarbij duurzaam energiegebruik een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de samenleving, biedt de AutarkHome een betaalbare en hoogwaardige mogelijkheid om in een modern huis te wonen. Door gebruik te maken van de combinatie van uiterst duurzame,middels “proven tecnologies” bewezen systemen, is de AutarkHome de eerste drijvende woning die zijn tijd ver vooruit is. Belangrijk is dat de AutarkHome in serie zal worden geproduceerd waardoor zelfs starters dit type woning kunnen kopen en dus een veel groter publiek “groen” kan wonen. Voor een behoorlijk concurrerend budget kan men de woning zelf nog intern indelen. De vrijheid die ontstaat, doordat de AutarkHome door het water is te verplaatsen,biedt tal van mogelijkheden op liglocaties in binnen-en buitenland.


Bekijk de fotospecial van deze bijzondere woning. Klik hier.

Bij de AutarkHome zorgt de zon voor alle benodigde energie. De zeer goede isolatie, zonder koude bruggen bestaat uit 55cm massieve EPS. De geïsoleerde kozijnen ramen en deuren met drievoudig glas worden geplaatst met een effectieve kierdichting. Een gebalanceerd ventilatiesysteem zorgt voor een comfortabel binnenklimaat zowel in de winter als in de zomer. Het oppervlakte water wordt ook maximaal benut.
1. Uit het oppervlaktewater wordt door middel van een zand- en koolstoffilter, UV-lamp en omgekeerde osmose drinkwater geproduceerd.
2. Het afvalwater wordt na zuivering teruggeloosd in het oppervlaktewater.
3. De woning wordt in de zomer actief gekoeld door het koudere oppervlakte water via een wisselaar door de het vloerverwarmingsysteem te laten lopen.
4. De woning wekt door middel van de zon zijn eigen energie op.
5. De 6 stuks warmwater collectoren houden door middel van zonnewarmte een goed geïsoleerd opslagbassin van 4m³ water continu op 70-80C. voor de verwarming en warm tapwater

Facts en figures
EPC0,1
Brutvloeroppervlakte ca 175m²
Totaal gewicht 130 ton
Jaarlijkse energiebehoefte 0 ,15kWh/m²
Diepgang 1.40m

Bekijk de fotospecial van deze bijzondere woning. Klik hier.

Ook interessant