Nieuwbouw

Bijna autarkisch restaurant nabij Maasvlakte

Een restaurant aan zee, op een haast surrealistische locatie. Omringd door de industrie van de Maasvlakte en een beschermd natuurgebied zwiept het restaurant ´Aan Zee´ omhoog vanuit een duin. Qua energie- en waterhuishouding is de door Emma architecten ontworpen horecagelegenheid bijna autarkisch.

Te midden van robuuste kranen, dappere kitesurfers en beschermde vogels rijst plotseling een bouwwerk op uit het duinlandschap. Qua vorm is het geïnspireerd op de glooiingen in de omgeving, maar ook de zandkleur van het hout komt niet van ver. Het gebouw is zelfs ingebed in de duin.

‘Aan Zee’ fungeert als horecagelegenheid voor dag en avond, informatiecentrum over het omringend gebied en facilitair punt voor watersporters en mountainbikers. Het gebouw nabij Oostvoorne is vanaf de achterzijde toegankelijk; één route leidt de bezoeker naar het daklandschap met uitkijktoren, de andere voert richting de open gevel aan de voorkant.

De rondingen in het gebouw lijken automatisch uit het landschap voort te komen. Dat geldt niet alleen voor de uitkijktoren annex schoorsteen en de hellende luifel boven de open voorgevel, ook interieurelementen als de bar en de leesbank lijken uit de grond te verrijzen. In de toiletten staan rotsblokken waarop de bezoeker zijn handen kan wassen.

Lees verder op Architectenweb.nl