Vastgoed

Eerste Vlaamse passieve kangoeroewoning

Kangoeroewonen is een fenomeen dat komt overgewaaid van Australië. Twee gezinnen wonen op één bouwgrond, je kan ergens levenslang wonen en het is financieel zeer aantrekkelijk. Om er nog een schepje bovenop te doen: projectontwikkelaar Re-Vive startte met het bouwen van de eerste passieve kangoeroewoning.

In Vlaanderen bestaat het nog niet zo lang, maar in Nederland en Scandinavië is het reeds enorm populair: kangoeroewonen. Het fenomeen, overgewaaid uit Australië, laat jong en oud toe onder één dak te wonen. Meestal wordt een oude woning verbouwd, maar een nieuwbouw kangoeroewoning is even voordelig. Re-Vive startte zelfs met de bouw van de eerste passieve kangoeroewoning in Vlaanderen.

Wat is een kangoeroewoning?
De formule kangoeroewonen komt overgewaaid van Australië en wil niets meer zeggen dan: oud en jong onder één dak. Dit wil zeggen dat een jong koppel intrekt bij een ouder koppel. Hierbij wordt de oorspronkelijke woning omgebouwd tot twee onafhankelijke woningen of er wordt een nieuwe woning gebouwd. De gezinnen hebben beide een eigen voordeur en privacy. Het voordeel? Jonge gezinnen, die geremd worden door hoge grond- en bouwprijzen, kunnen toch bouwen. De oudere mensen, voor wie de woning vaak te groot is als kinderen de deur uit zijn, kunnen tegelijkertijd in de woning blijven wonen. Zo wonen er twee gezinnen op één bouwgrond!

Nieuwbouw kangoeroewoning
Kangoeroewoningen worden steeds populairder bij ons. Meestal gaat het om een verbouwing of aanbouw, maar een kangoeroewoning kan ook perfect in nieuwbouw. Een nieuwbouwwoning heeft als grote voordeel dat je de woning zo kan voorbereiden voor eventuele ongemakken op latere leeftijd. Een tweede grote voordeel is dat je er een passieve en duurzame woning van kan maken. Een passieve kangoeroewoning komt tegemoet aan de moderne woontendensen. Het laat je toe om ergens levenslang te wonen en is financieel aantrekkelijk.

De eerste passieve kangoeroewoning
Projectontwikkelaar Re-Vive bouwt een duurzame wijk op het voormalige terrein van staaldraadrekkerij Treillarmé in Gentbrugge. De duurzame wijk krijgt een toepasselijk naam: ‘Den Draad’. De wijk telt reeds vijf passiefwoningen en dertig lage-energiewoningen en –appartementen. Op 25 april ging de tweede fase van het project van start: achtentwintig passief- en lage energiewoningen én de allereerste passieve kangoeroewoning in Vlaanderen. Re-Vive wil de sociale cohesie van de buurt bevorderen en investeerde ook al in een polyvalent grasplein met picknicktafels en voetbalgoals.

Ook interessant