Algemeen

Eerste Brussels House geopend in Milaan

Eerste Brussels House geopend in Milaan
Burgemeester van Milaan Giuseppe Sala en Brussels Staatssecretaris Pascal Smet openden donderdagavond het eerste Brussels House in de nieuwe Milanese wijk Porta Nuova. Het Brussels House is letterlijk een etalage voor het Brussels Gewest in deze trendy cultuur- en zakenwijk. Het wordt een open huis dat ook ruimte biedt aan Brusselse en Belgische organisaties en bedrijven om activiteiten te organiseren en het huisvest de bureaus van de economische en toeristische vertegenwoordigers van het Brussels Gewest in Milaan. ​ ​

Het Brussels Gewest heeft de ambitie om ook in andere strategische steden Brussels Houses te openen. Het tweede Brussels House wordt geopend in Barcelona in september dit jaar. ​

Op 2 februari 2023 werd het eerste Brussels House in Milaan ingehuldigd. Het Brussels House biedt ruimte om het Brussels Gewest als toeristische en economische bestemming, Brusselse ondernemers en de Brusselse ‘way of life’ te promoten in strategische steden. Dat gebeurt onder andere aan de hand van een permanente expo met realisaties ‘Made in Brussels’ en tal van evenementen die plaatsvinden in en rond het Brussels House.
​Brussel zet in op citymarketing en wil een sterk en coherent internationaal imago creëren waarbij alle publieke en private Brusselse actoren die internationaal actief zijn betrokken worden. De Brussels Houses dragen mee het imago uit van Brussel als de bruisende, ondernemende, creatieve en internationale grootstad die ze is.
​De Brussels Houses zijn het resultaat van een samenwerking tussen visit.brussels, hub.brussels, brussels international en commissioner.brussels. De activering van de Brussels Houses verloopt in nauwe samenwerking met publieke en private partners zoals MAD Brussels en KANAL-Centre Pompidou.

“Brussel is uniek en Brussel beschikt over unieke troeven. We zijn vaak overdreven bescheiden, maar we hebben bedrijven, producten, artiesten, architecten, restaurants … die tot de absolute wereldtop behoren.
​De Brussels Houses worden echte etalages voor onze geweldige stad. Waarmee we de wereld op strategische plekken tonen wie we zijn en wat we kunnen,” zegt Pascal Smet, Brussels Staatssecretaris voor Internationale Relaties en Handel.


“Ik ben blij met de opening van een multifunctionele Milanese ruimte die gebouwd is met materialen uit de circulaire economie en op eenzelfde plaats de Brusselse economische en toeristische sector zal samenbrengen. Door voor gemeenschappelijke ruimtes te kiezen, zullen de synergieën worden bevorderd en krijgt het Gewest nog meer kansen om zijn internationale groei en uitstraling te versterken. ” verklaart Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


Brussels minister bevoegd voor het Imago van Brussel Sven Gatz: “De oprichting van een Brussels House in Milaan sluit aan bij onze wil om onze hoofdstad een nog sterkere internationale dimensie te geven met deze kans om de culturele en ondernemersknowhow te ontdekken en delen. Ik ben ook erg tevreden dat onze Brusselse besturen hub.brussels en visit.brussels kunnen samenwerken aan alle toegevoegde waarde die deze dynamiek tussen Brussel en Milaan kan bieden.”Eerste Brussels House geopend in Milaan
Milaan werd niet toevallig uitgekozen als allereerste gaststad voor een Brussels House. Deze Noord-Italiaanse stad is niet alleen de hoofdstad van de mode, maar ook van design, architectuur en Italiaanse gastronomie. Deze strategische bestemming biedt tal van mogelijkheden voor Brusselse ondernemers, ontwerpers en ambachtslieden met internationale ambities.
​Milaan is ook een voor de hand liggende keuze voor de ontwikkeling van het toerisme in de Belgische hoofdstad. Italië is een belangrijke markt voor het Brusselse toerisme. Dankzij het Brussels House beschikt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over een aanzienlijke troef om tegemoet te komen aan de toenemende interesse uit Italië.

Het Brussels House situeert zich op de gelijkvloerse verdieping van een gebouw een de wijk Porta Nuova. Dit voormalige industriegebied is nu één van de hotspots van Milaan. Zowel Milanezen als bezoekers vinden vlot de weg naar deze nieuwe wijk in het noordwesten van de stad waar tal van innovatieve bedrijven, cultuurhuizen, winkels, restaurants en architecturale trekpleisters te vinden zijn. Een voorbeeld van zo’n trekpleister is het Bosco Verticale van de hand van de gerenommeerde architect Stefano Boeri, een iconisch woonproject waarin meer dan 20.000 bomen en planten werden geïntegreerd.

Eerste Brussels House geopend in Milaan

Kwaliteit, efficiëntie en synergie

Kwaliteit, efficiëntie en synergie zijn de kernwoorden van het project dat het resultaat is van een intense samenwerking tussen het Brusselse agentschap voor de promotie van het toerisme visit.brussels en het Brusselse Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven in Brussel en het buitenland hub.brussels.Beide instellingen hadden reeds een vertegenwoordiger en een kantoor in de modehoofdstad. Het Brussels House biedt nu 120m2 aan mogelijkheden om nog beter samen te werken aan een nog sterkere, gecoördineerde en coherentere internationale uitstraling van het Brussel. Omdat het Brussels House ook de bureaus van de vertegenwoordigers van visit.brussels en hub.brussels huisvest en ruimte biedt voor tal van evenementen die voordien extern plaatsvonden worden ook de werkingskosten gedrukt.

Een internationale springplank voor Brusselse ontwerpen en ideeën

Isabelle Grippa, ceo van hub.brussels, is tevreden over deze nieuwe en aanvullende dienstverlening voor Brussels ondernemingen in het buitenland. “We willen dat deze Brusselse enclave in Italië een echt lanceerplatform wordt voor onze ambachtelijke, culturele en creatieve bedrijven. Door goed samen te werken minimaliseren we de werkingskosten.”


“De opening van het Brussels House is een belangrijke stap. Dankzij de knowhow die we hebben verworven, kunnen we Brussel in Milaan tot leven brengen. We kunnen aantonen waar we echt voor staan: een polyvalent, dynamisch, kosmopolitisch gewest dat inzet op ecologische en sociale duurzaamheid. Een gewest met een cultuur- en vrijetijdsaanbod dat voortdurend evolueert en met een unieke diversiteit aan ontmoetingsplaatsen. ” volgens Patrick Bontinck, ceo van visit.brussels.


Eerste Brussels House geopend in Milaan

Ook interessant


Build for Life