Verwarming & Sanitair

Een waterontharder verhoogt het rendement van jouw cv-installatie

Een waterontharder verhoogt het rendement van jouw cv-installatie
Wil jij er zeker van kunnen zijn dat jouw cv-installatie op de meest optimale manier kan werken? In dat geval is het van belang om kalkvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Dit geldt niet alleen voor de leidingen, maar ook voor de verwarmingselementen evenals de cv-ketel. Ben je woonachtig in een gebied waarin er sprake is van hard water? In dat geval is het zomaar mogelijk dat het rendement van je installatie aanzienlijk zal gaan dalen. Door het aanschaffen van een waterontharder kan je dit echter zonder al teveel problemen vermijden. Ben jij geïnteresseerd in het aanschaffen van een waterontharder, maar ben je benieuwd naar het exacte rendement dat je precies kan verwachten? In dat geval is het beslist een aanrader om even de informatie welke is terug te vinden op deze pagina te raadplegen!

Op welk rendement kan je rekenen met een waterontharder?

Voordat je gaat investeren in een waterontharder is het natuurlijk altijd belangrijk om voor jezelf te bepalen welk rendement je er nu precies mee kan behalen. Het mooie van een waterontharder is dat het rendement niet zomaar op één, maar wel op meerdere manieren kan worden behaald. Denk op dit vlak aan:

1.) De garantie van een optimaal werkende cv-installatie
Het eerste en misschien ook wel belangrijkste voordeel welke is verbonden aan een waterontharder is terug te vinden in het feit dat ze zorgt voor een optimale werking van de CV-installatie. De CV-ketel kan hierdoor haar meest optimale rendement blijven behouden. Dit niet in het minst omdat de diameter van de verwarmingsleidingen niet wordt vernauwd. Niet alleen de CV-installatie op zich, maar ook de verwarmingselementen zullen steeds hun maximale capaciteit weten te behouden. Dit is meteen een uitstekende reden om er voor te kiezen om een waterontharder te integreren in jouw woning.

2.) Ook kleine(re) huishoudtoestellen gaan langer mee
Het rendement van een waterontharder wordt niet alleen gerealiseerd door de verwarmingsinstallatie. Wat bovendien ook te denken van de kleine(re) huishoudtoestellen? Ook je koffiemachine, strijkijzer, wasmachine evenals andere huishoudtoestellen welke gebruik maken van water zullen een aanzienlijk langere levensduur krijgen met een waterontharder. De waterontharder zorgt er dan ook voor dat kalkvorming ook in deze toestellen kan worden voorkomen. Veel mensen houden hier geen rekening mee, maar het spreekt voor zich dat ook hier een niet onbelangrijk deel van het rendement van een waterontharder in schuilt.

3.) Er is niet zoveel wasmiddel en zeep vereist
Het derde deel van het rendement dat kan worden gerealiseerd met behulp van een waterontkalker is terug te vinden in het feit dat er minder wasmiddel en zeep moet worden gebruikt. Het is namelijk algemeen bekend dat deze producten veel beter werken in ontkalkt water. Dit zorgt er voor dat je op termijn een niet onaanzienlijke besparing op je wasproducten kan realiseren. Ook dat is natuurlijk erg mooi meegenomen.

4.) Het ecologische voordeel van een waterontharder
Wist je tot slot dat een waterontkalker ook vanuit ecologisch perspectief een interessant toestel is? Het vermijden van kalkvorming zorgt er namelijk voor dat CV-ketels, maar ook waterkokers evenals andere toestellen die water gebruiken steeds zo efficiënt mogelijk kunnen werken. Dit betekent dat ze aanzienlijk minder energie zullen verbruiken. Zo kan je door het voorzien van een waterontharder zomaar rekenen op een beetje extra rendement welke afkomstig is uit misschien wel min of meer onverwachte hoek.

Hoeveel kost een waterontharder?

Het bovenstaande overzicht heeft duidelijk gemaakt dat er op tal van verschillende manieren een aantrekkelijk rendement kan worden gerealiseerd met behulp van een waterontharder. Een logische volgende vraag die mensen zich zullen stellen heeft uiteraard betrekking tot het prijskaartje dat er aan een waterontharder is verbonden. De kostprijs van een waterontharder wordt in de praktijk steeds bepaald door verschillende factoren. Het gaat hierbij om:

  1. De capaciteit waar het toestel in kwestie over beschikt;
  2. Het soort toestel waar gebruik van wordt gemaakt;
  3. De onderhoudsformule welke van toepassing is;
  4. De vakman die de waterontharder bij je thuis komt plaatsen;

Wanneer we rekening houden met de verschillende punten zoals hierboven aangegeven kan er worden vastgesteld dat de gemiddelde kostprijs voor een waterontharder ergens is gelegen tussen de 1.250 & 2.000 euro. Er wordt hierbij rekening gehouden met een toestel welke geschikt is voor een huishouden bestaande uit vier personen waarbij sprake is van een doorsnee waterverbruik. De prijs die in rekening wordt gebracht voor het plaatsen van de waterontharder is in de vooropgestelde kostprijs inbegrepen.

Is een waterontharder voor jou interessant of niet?

Ondanks het feit dat een waterontharder voorzien in je woning altijd een bepaald voordeel met zich mee zal brengen hebben bepaalde gezinnen er meer nood aan dan anderen. Of je nu echt nood hebt aan een waterontharder is namelijk afhankelijk van de waterhardheid in de regio waarin je woonachtig bent. Het is namelijk algemeen bekend dat deze hardheid aanzienlijk kan verschillen afhankelijk van gebied tot gebied. Ben jij woonachtig in een gebied waarin er duidelijk sprake is van hard water? In dat geval is het eigenlijk altijd een must om er voor te kiezen om een waterontharder te voorzien.

Wateronharder kopen in Belgie? Ga dan naar de website kosten-wateronharder.be

Ook interessant