Steeds meer mensen installeren een waterontharder, met een reden

  BE   8 maart 2019 Bron: Bouw & Wonen
Steeds meer mensen installeren een waterontharder, met een reden
Hard water is simpelweg water met een hoog gehalte aan calcium en magnesium. Dit brengt een aantal nadelen met zich mee. Als hard water verdampt, veroorzaakt dit kalkaanslag. Zo zijn de apparaten die dit water verwarmen, zoals boilers, geisers, (af)wasmachines en waterkokers, het grootste slachtoffer van hard water.

Nadelen van hard water

Hard water brengt veel nadelen mee voor jouw huishouden. Dit zijn de zes grootste nadelen:
 • Door kalkaanslag moeten de apparaten meer energie verbruiken om het water op te warmen.
 • De apparatuur zal sneller slijten door de kalkaanslag.
 • Doordat apparaten meer energie moeten verbruiken is dit slecht voor het milieu
 • Je zal meer wasmiddel moeten gebruiken om jouw kleding schoon te krijgen.
 • Hoge concentraties calcium en magnesium in het water drogen de huid uit.
 • kalkaanslag vermindert de doorstroom van het water in de waterleidingen.

Waar komt hard water voor?

Ruim meer dan de helft van alle Vlamingen hebben last van hard water. Als je in een van de westelijke provinciën woont, zal je vrijwel zeker last hebben van hard water. In het oosten van België verschilt dit per gemeente. Zo kan het zijn dat de gemeente waarin jij woont wel last heeft van hard water, maar de gemeente naast je niet. Je kunt checken op postcode of dit ook voor jou geldt.

Hoe kom ik van hard water af?

De zichtbare kalkaanslag kan je natuurlijk met de juiste schoonmaakmiddelen schoonmaken, maar dit kost veel tijd en geld. Ook kan je veel kalkaanslag missen die niet zichtbaar voor je is. Om van kalkaanslag af te komen zal je het dan ook bij de kern aan moeten pakken.

Als je dit probleem bij de kern aan wilt pakken, is een waterontharder installeren de beste optie. Een waterontharder maakt al het water dat binnenkomt zacht. Dit gebeurt met behulp van kunsthars bolletjes in de waterontharder. Dit is een natuurlijk proces en hiermee reken je af met kalk en verzacht je het water. Daarnaast verwijdert een waterontharder automatisch de ongewenste stoffen die in dit proces vrijkomen, waardoor je er geen omkijken meer naar hebt!

Er zijn twee soorten waterontharders, mechanische en elektrische ontharders. Het grote verschil is dat de elektrische waterontharder efficiënter te werk gaat, waardoor je minder water en zout verbruikt. Dit zorgt voor een hogere jaarlijkse besparing. De aanschafprijs van een elektrische waterontharder (vanaf €900) valt om deze reden hoger uit dan die van een mechanische waterontharder (vanaf €700).

Offertes vergelijken helpt jou

Huiseigenaren die geďnteresseerd zijn in het installeren van waterontharders, vinden het vaak lastig om de juiste specialist te vinden voor deze klus. Door offertes te vergelijken kunnen de huiseigenaren in contact komen met de juiste specialist in hun omgeving. Offertes vergelijken helpt je een handje bij het maken van de juiste keuze.Lees ook:

Verstuur
 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Loxone
 • bouwinfo