Vastgoed

Een huis kopen en verkopen kan met een overbruggingskrediet

Heb je je oog laten vallen op een nieuw huis, terwijl je zelf al een huis bezit? Dan wil je de aankoop van je nieuwe huis wellicht (deels) financieren met de verkoop van je huidige woonst. Maar natuurlijk kun je niet voorspellen hoe snel je je oude huis verkocht krijgt. In dat geval vormt een overbruggingskrediet een handige oplossing. Lees even mee!

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Met een overbruggingskrediet voorkom je dat je een zware hypothecaire lening moet afsluiten bovenop je huidige woonlast en maandelijkse afbetaling. Je leent bij de bank een bedrag tussen minstens 12.500 euro en de maximaal verwachte opbrengst van de verkoop van je huidige woonst. In tegenstelling tot een gewone lening, betaal je tijdens de looptijd enkel rente. Het kapitaal los je veelal in één keer af wanneer je oude woning effectief verkocht is. Zo geef je jezelf financiële ademruimte en kun je deze periode makkelijker overbruggen.

Aandachtspunten bij een overbruggingskrediet

Ga nooit een overbruggingskrediet aan zonder een duidelijk zicht op je lopende hypothecaire lening: het openstaande bedrag moet je immers van de maximaal verwachte opbrengst aftrekken. Valt het saldo wat tegen? Dan loont een overbruggingskrediet wellicht niet de moeite. Daarnaast kent een overbruggingskrediet een bepaalde looptijd. Wordt je woning niet binnen die tijd verkocht? Dan zit je met twee hypothecaire leningen. Je bent immers verplicht om het volledige bedrag ten laatste na twee jaar terug te betalen.

Kijk en vergelijk

Uiteraard verschillen de precieze kosten en voorwaarden sterk van bank tot bank. Je tijd nemen om het beste voorstel voor jouw situatie te vinden, loont zeker de moeite. Mogelijk is het voordeliger om je huis eerst te verkopen en dan pas op zoek te gaan naar een nieuwe woning.

Ook interessant