Woonleningen

Een duurzaam huis met dank aan je hypotheek

Een duurzaam huis met dank aan je hypotheek
Met energiebesparende maatregelen verlaag je de energierekening. Tegelijkertijd maak je de woning toekomstbestendig. Een goede investering dus. Ruime financieringsmogelijkheden en rentekorting met de hypotheek maken een duurzaam huis voor meer mensen toegankelijk.

Een goede investering

Een duurzaam huis is op meerdere manieren een goede investering. Je verbruikt minder gas en elektriciteit, waardoor je maandelijkse energierekening omlaag gaat. Daarnaast komen energiebesparende maatregelen de woningwaarde ten goede. Je woning is klaar voor de toekomst.

Door energiebesparende maatregelen (deels) te financieren met een hypotheek, profiteer je nogmaals. Je kunt namelijk gebruik maken van interessante maatregelen die verduurzaming van Nederlandse huizen moeten stimuleren.

Overwaarde gebruiken

De huizenprijs zit sinds 2014 in de lift. Dit betekent dat veel huizenbezitters inmiddels een mooie overwaarde hebben opgebouwd. Door de hypotheek te verhogen kun je de overwaarde gebruiken om je huis duurzaam te maken.

Meer lenen

Tegenwoordig mag je niet meer lenen dan de woning waard is. Neem je energiebesparende maatregelen, dan wordt echter een uitzondering gemaakt. Wie kiest voor duurzaamheid in de bestaande of nieuwe woning kan 106% van de woningwaarde aan hypotheek krijgen.

Een nieuwbouwwoning voldoet in de regel aan de hoogste eisen die aan duurzame woningen worden gesteld. Omdat je energierekening lager is, kun je ook meer lenen op basis van je inkomen. Zo mag je voor de aankoop van een Nulopdemeter-woning 25.000 euro bij je maximale hypotheek optellen.

Korting op de hypotheekrente

Ook geldverstrekkers springen in op de duurzaamheidstrend. Met ‘groene hypotheekproducten’ krijg je korting op de hypotheekrente als de woning aan de duurzaamheidseisen van de geldverstrekker voldoet.

  • Met de Groenhypotheek van Rabobank en de duurzaamheidskorting van ABN AMRO betaal je 0,2% minder hypotheekrente.
  • Triodos koppelt de hypotheekrente aan het energielabel van de woning en geeft een maximale rentekorting van 0,2%.
  • Ook Attens en Nationale Nederlanden belonen duurzaamheid met een lagere rente.

Energiebesparende maatregelen worden nog vaak gefinancierd met spaargeld. Geen gek idee met de spaarrente van dit moment. Bovenstaande maatregelen maken het echter interessant om (deels) de financiering met de hypotheek te overwegen. Daarbij is ook de hypotheekrente laag en kun je onder voorwaarden gebruik maken van fiscale aftrek.

Ook interessant