Verbouwen

Renovatie voor het eerst minder populair door strenge energie-efficiëntie eisen

Renovatie voor het eerst minder populair door strenge energie-efficiëntie eisen
Steeds meer mensen kiezen voor een instapklare woning of appartement die comform is aan de energie-efficiëntie eisen volgens de klimaatdoelstellingen. Ruim 1 op 2 Belgen is niet langer overtuigd dat een bestaande woning kopen en renoveren goedkoper is dan bouwen of instapklaar kopen*. Onduidelijkheid over renovatiekosten en de energie-efficiëntie van een bestaande woning zorgt ervoor dat mensen eerder kiezen voor zekerheid. De Vlaamse woningpas en het vernieuwde EPC-certificaat kan soelaas brengen.

*Dat blijkt uit de 8ste editie van het trendrapport van de woningmarkt van Blavier. De studie werd uitgevoerd bij 660 Belgen die bezig zijn of concrete plannen hebben om te bouwen, instapklaar te kopen of een bestaande woning te kopen en te renoveren.

Naast instapklare woningen en appartementen blijft ook nieuwbouw populair. Algemeen zou 32% van de Belgen daarvoor kiezen als ze de mogelijkheid hadden. De belangrijkste reden om te kiezen voor nieuwbouw in plaats van renovatie is de vrijheid qua ontwerp van de woning. Daarnaast speelt het gebruik van de nieuwste materialen en technologieën een belangrijke rol. Ten slotte speelt ook de zekerheid dat de woning voldoet aan de meest recente energiezuingheidsnormen een rol.

Over die normen bestaat wel onenigheid. 1 op 4 vindt het niet kunnen dat de energiezuinigheidsnormen voor nieuwbouw strenger zijn dan voor renovatie en 1 op 3 pleit voor gelijke normen voor nieuwbouw en renovatie.

Renovatie voor het eerst minder populair door strenge energie-efficiëntie eisen

Woningpas brengt soelaas voor renovatiemarkt

Een bestaande woning kopen en verbouwen brengt vaak veel kosten met zich mee. Uit de enquête blijkt dat 89% het moeilijk vindt om die renovatiekost in te schatten en 61% weet niet hoe hij de energie-efficiëntie van de woning kan nagaan. Het verbaast dan ook niet dat 95% het handig zou vinden om alle informatie over energieprestatie en certificaten op één plaats terug te vinden.

Hoewel 78% nog nooit gehoord heeft van de Vlaamse woningpas, zou 82% - eens ze weten wat de woningpas betekent - hem opvragen bij de aankoop van een woning. 83% zegt zo beter te kunnen inschatten of het voordeliger is om te bouwen in plaats van te kopen en te renoveren.

“ Renovatiekosten worden vaak onderschat, zeker nu de energiebesparende normen nog verder zullen verstrengen. De Vlaamse woningpas en het nieuwe EPC-certificaat zullen helpen om een optimale keuze te maken voor nieuwbouw, instapklaar of renovatie.”, aldus Stefan Hallez, algemeen directeur van Blavier.

Steunmaatregelen nieuwbouw weinig gekend

58% heeft nog nooit gehoord van een sloop-en heropbouwpremie voor de afbraak van een bestaande woning en het bouwen van een nieuwe woning in de plaats.

Nochthans zou 29% dankzij die premie eerder kiezen voor nieuwbouw dan voor renovatie. Hetzelfde geldt voor het BTW voordeel bij afbraak en heropbouw: 52% heeft hier nog niet van gehoord. Maar 39% zou dankzij dit voordeel eerder kiezen voor nieuwbouw.

“Een bestaande woning energiezuinige renoveren is vaak complex en duur. Zelden wordt een vergelijkbare energieprestatie behaald als voor nieuwbouw. Daarom is het vaak zinvol om te kiezen voor het afbreken van de woning en het bouwen van een nieuwe energiezuinige in de plaats ervan. Wij pleiten voor een toepassing van deze premie in het hele land in het belang van de klimaatdoelstellingen”, aldus nog Stefan Hallez.

Hoe financiert de Belg zijn woning?

  • 66% leent meer dan de helft van het totale budget
  • 54% betaalt lening af op meer dan 25 jaar
  • 27% betaalt maandelijks meer dan 1000€
  • 42% kreeg steun van de ouders
  • 49% heeft startkapitaal van minder dan 50.000€
  • 37% heeft een totaal budget tussen de 150 000€ en 300 000€
  • 22% heeft een totaal budget van meer dan 300 000€