62% jongeren geeft nog steeds voorkeur aan traditioneel huis met tuin

  BE   7 februari 2019 Bron: UPR
62% jongeren geeft nog steeds voorkeur aan traditioneel huis met tuin
ndanks de betonstop, schaarse bouwgrond en verdichting in steden en dorpen, klinkt eigen huis en tuin voor een meerderheid van jongeren nog altijd als muziek in de oren. Om dit financieel mogelijk te maken, blijven ze vaak tot in de late twintiger jaren bij de ouders wonen. Hun voorkeur gaat naar een instapklare woning, die dan nog liefst lijkt op het huis waar ze opgroeiden. Het kopen en renoveren van een woning is minder populair bij jonge mensen, het schrikt hen zelfs af.
Deze trend zet zich door bij de rest van de Belgen

“Twee op drie jongeren kleven de woonverwachtingen en -wensen van hun ouders aan. De helft wil een woning zoals die van hun ouders en het liefst in eenzelfde buurt wonen. Dat is verrassend omdat dit niet rijmt met de toekomst van de woningmarkt. Het is dus belangrijk om hun ideaalbeeld bij te sturen door onder meer de voordelen van compact wonen in een dorpskern of stad voldoende te benadrukken”, aldus Stefan Hallez, algemeen directeur van Blavier.


Een instapklare, afgewerkte woning of appartement is bijzonder populair bij jongeren. Om dit te kunnen betalen, blijven ze vaak langer thuis wonen, zelfs wanneer ze al aan het werk zijn (75%). 1 op 2 heeft concrete plannen om dit jaar een instapklare woning of appartement te kopen, gevolgd door 38% dat kiest voor het kopen van een bestaande woning om te renoveren en 19% voor nieuwbouw. Het valt ook op dat jongeren duidelijk een huis boven een appartement verkiezen (70% vs. 11%).

Dat blijkt uit de 8ste editie van het trendrapport van de woningmarkt van Blavier. De studie werd uitgevoerd bij 1000 Belgen tussen 18 en 50 jaar en 660 Belgen met concrete plannen om te bouwen, instapklaar te kopen of een bestaande woning te kopen en te renoveren.

Instapklare woning in de lift

De voorkeur van de jongeren voor een instapklare woning of appartement zet zich door bij de andere leeftijdsgroepen. Algemeen verkiest de Belg een afgewerkte woning (42%), gevolgd door nieuwbouw (32%) en het kopen van een woning om te renoveren (27%). In vergelijking met vorig jaar heeft 8% meer Belgen concrete plannen om instapklaar te kopen. Bovendien zijn ze bereid om hiervoor tussen de €50.000 en €200.000 meer te betalen dan voor een goedkoper, bestaand, maar te renoveren huis. 7 op 10 stellen de aankoop van een woning dan ook met plezier uit tot ze genoeg geld hebben.

Kopen en renoveren blijkt voor velen dus minder aantrekkelijk. Van de Belgen die een instapklare woning verkiezen, heeft de helft gewoon geen zin om te renoveren en wil 41% zijn tijd liever aan andere dingen besteden of vindt zichzelf er te onhandig voor.

Ondanks de shift naar instapklaar blijft ook het bouwen van een nieuwe woning populair. Algemeen zou 32% van de Belgen daarvoor kiezen als ze de mogelijkheid hadden. 12% heeft concrete plannen om dit jaar een nieuwbouw te zetten.

“Men kijkt steeds meer op tegen de kost en de tijd die nodig is om een bestaande woning te verbouwen. Voor een afgewerkte woning of appartement zijn geen extra kosten nodig voor energiebesparende renovaties. Daarom is dit is voor veel mensen de meest budgetvriendelijke oplossing ”, besluit Stefan Hallez.

Consumentenvertrouwen daalt met 10%, impact op timing bouwplannen stijgt
Vertrouwen in de toekomst daalt sterk, impact op (ver)bouwplannen groot

Het vertrouwen van consumenten in de toekomst van de huidige economische situatie krijgt een flinke deuk tegenover verleden jaar. Het daalde met maar liefst 10%(54% vs. 64% in 2017).

Belgen maken zich vooral zorgen over de recente stijging van de woningprijzen (40%) en de kostprijs van een renovatie (35%). Maar ook de onzekere (geo)politieke situatie speelt een rol (35%). Aan Nederlandstalige kant is er nog steeds minder wantrouwen dan aan de Franstalige (38% vs. 60%).

De impact van dit dalend vertrouwen op de timing van (ver)bouwprojecten van de Belgen, is opvallend gestegen tegenover vorig jaar. 21% geeft aan zijn project uit te stellen (vs. 13% in 2017) of te annuleren (7% vs. 4% in 2017). Het aantal Belgen dat zijn project spreidt over een langere periode blijft ongeveer hetzelfde als vorig jaar (35% vs. 36%). Ten slotte is het percentage van Belgen die geen impact op hun project ervaren door onrust een heel stuk gedaald tegenover 2017 (37% vs. 47%).

“Het gedaalde consumentenvertrouwen en de impact ervan op plannen om een eigen woning te verwerven is verontrustend. Duidelijke en transparante informatie over premies en fiscale gunstmaatregelen kunnen dit vertrouwen vergroten. Dit is een belangrijke uitdaging voor de overheid én de bouwsector”, aldus Stefan Hallez.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo