Verbouwen

Een boerderij renoveren: hoe ga je te werk?

Wonen in een boerderij spreekt voor velen tot de verbeelding. De ligging, de karakteristieke uitstraling en de sfeer; een boerderij of hoeve is meer dan een huis. Daarom dat een boerderij renoveren in de eerste plaats bedoeld is om die typische look en originele onderdelen te behouden. Maar je kan er perfect een moderne toets aan toevoegen. Op die manier creëer je de perfecte combinatie tussen landelijk en modern. Om een boerderij op een degelijke manier te renoveren, komt er wel heel wat bij kijken en is het dikwijls een werk van lange adem. Maar het resultaat mag dan ook gezien worden!

Oorspronkelijke grandeur met moderne toetsen

Bij de renovatie van een boerderij worden de originele muren en typische onderdelen meestal gerespecteerd. Die worden gecombineerd met kwaliteitsvolle materialen en tijdloze meubels. Oud en nieuw gaan hand in hand en dat maakt een opgeknapte boerderij zo uniek. Gerenoveerde hoeves hebben een zekere grandeur en vallen helemaal niet uit de toon tussen hedendaagse woningen.

Boerderij renovatie: gebruik moderne toetsen

Een boerderij renoveren betekent zeker niet dat er moet ingeboet worden aan comfort. Integendeel, de meest moderne apparaten en technieken kunnen worden geïntegreerd in de keuken, de badkamer,… Bovendien zijn er veel mogelijkheden om de ruimtes in te delen en origineel in te richten. Design meubels passen bijvoorbeeld perfect bij de bakstenen muren. De oude hooischuur wordt de woonkamer, terwijl de bijbouw dienst doet als speelkamer voor de kinderen. Dikwijls wordt er ook voor gekozen om het houten dakgebinte bloot te leggen en de woning volledig open te maken tot in de nok van het dak.

Verschillende gebouwen vormen één geheel

Heel wat oude boerderijen bestaan uit verschillende gebouwen wat veel mogelijkheden biedt bij de renovatie. Door ze met elkaar te verbinden wordt een mooi en harmonieus geheel gecreëerd. Maar het hoeft niet. Wil je bepaalde ruimtes toch afsluiten? Dat kan perfect, de mogelijkheden van een oude hoeve zijn onbeperkt. Denk, vooraleer je begint, goed na over de indeling en besteed ook voldoende aandacht aan de gebruiksvriendelijkheid van de woning.

Boerderij renoveren: gebruik grote glaspartijen

Grote glaspartijen zijn een ander kenmerk dat dikwijls terugkeert bij de renovatie van een boerderij. Ze zorgen voor genoeg lichtinval, creëren een ruimtelijk gevoel en geven een moderne toets. Vooral aan de tuinkant zijn grote ramen een troef. Bovendien zal je woning sneller opwarmen, waardoor je aanzienlijk kan besparen op je verwarmingskosten.

Hout in combinatie met baksteen

Om het landelijke aspect te benadrukken, zien we dikwijls hout terugkeren in gerenoveerde hoeves. De combinatie met de oorspronkelijk bakstenen muren, zijn een garantie voor een topresultaat. Vind wel de goede balans, want teveel geeft een zwaar gevoel aan je interieur.

Ook interessant