Tips om gebruiksvriendelijk te bouwen

Bron: Logic-Immo
Een gebruiksvriendelijke woning is in de eerste plaats een praktische woning. En daarbij komen heel wat aspecten kijken: denk maar aan voldoende stopcontacten, opbergruimte, de indeling van de ruimte, enz. Heel wat mensen hebben bij de aankoop van een woning vooral oog voor de look en de grootte van de woning. Maar wat als achteraf blijkt dat het huis helemaal niet praktisch is ingedeeld? Het zijn immers problemen waar je dagelijks mee geconfronteerd zal worden en die niet zomaar op te lossen zijn. Kijk dus goed!

Beschikbare ruimte en indeling

Als je op huizenjacht bent en een pand binnenstapt, let je vaak op alles behalve het praktische. De uitstraling is het eerste dat in het oog springt. Maar bij de keuze van een woning komt er meer kijken: de beschikbare ruimtes zijn namelijk een heel belangrijke factor. Zijn er mogelijkheden om het pand anders in te delen? Op welke manier kan je renoveren? Het zijn praktische overwegingen die misschien in eerste instantie niet in je opkomen, maar die je zeker niet uit het oog mag verliezen.

Verlichting, stopcontacten en buitenkraan

Er zijn tal van bouwtips waarmee je rekening moet houden. Zo is er bijvoorbeeld de plaatsing van de lichtschakelaars. Zorg er voor dat je de trapverlichting zowel beneden als boven kan aanzetten. Vergeet ook de buitenverlichting niet aan de voor- en achterdeur en in de tuin. Voorzie overal genoeg stopcontacten en plaats ze op strategische plaatsen. Een buitenkraan is altijd handig, maar plaats in je woning een afsluitmogelijkheid zodat de leidingen tijdens de winter niet bevriezen.

Inrichting keuken

De indeling van de keuken mag ook niet over het hoofd gezien worden. De keuken is in de eerste plaats een functionele ruimte die je best gebruiksvriendelijk inricht. Het kookvuur en de spoelbak mogen niet te ver uit elkaar liggen en er moet genoeg opbergruimte zijn voor alle keukenspullen. De proviandkast of berging ligt best in de buurt van de keuken en hoort gemakkelijk bereikbaar te zijn. Het is namelijk vervelend als je moeilijk bij de etenswaren kan terwijl je volop aan het kokerellen bent.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo