Vastgoed

Een appartement kopen op plan: hoe gaat het in z'n werk?

Een appartement kopen op plan biedt tal van voordelen. Je hoeft je geen zorgen te maken over de opvolging van de werkzaamheden en je woning wordt kant-en-klaar opgeleverd. Maar zijn er ook nadelen verbonden aan kopen op plan? En wat zijn de voornaamste aandachtspunten? In het onderstaande artikel lees je er alles over.

Kopen op plan: de algemene richtlijnen

Kopen op plan is een uitstekende keuze voor wie zelf niet te veel tijd wil investeren in de bouw of renovatie van een woning. Hiermee moet je rekening houden:
  • Timing. Wat is de opleveringstermijn? In de meeste gevallen is de verkoper nalatigheidsintresten verschuldigd wanneer de oplevering vertraging oploopt.
  • Budget. Wat is er in het budget voorzien? En zijn er mogelijk extra kosten?
  • Begeleiding. Hoe gaat de aannemer of promotor te werk en wanneer zijn er overlegmomenten?
  • Afwerkingsgraad. In welke mate is de woning afgewerkt?

Wanneer is de wet-Breyne van toepassing?

Net zoals bij sleutel-op-de-deur geldt de wet-Breyne ook voor kopen op plan. Die wet beschermt je als koper, maar er gelden wel een aantal voorwaarden. Het pand dat je koopt, moet bestemd zijn voor huisvesting en niet voor commerciële doeleinden. Je hoeft er niet zelf in te wonen, verhuren kan ook. De woning moet in België gebouwd worden door één aannemer of bouwpromotor. Bovendien moet je als koper één of meerdere betalingen doen vóór de oplevering. Je betaalt het verschuldigde bedrag in schijven. Op die manier ben je beschermd en lijd je geen schade wanneer de aannemer failliet zou gaan.

Tip: De verkoper mag je een voorschot vragen van maximaal vijf procent van de totale kostprijs.

Voorlopige en definitieve oplevering

De wet-Breyne voorziet nog een extra stok achter de deur. Er wordt namelijk gewerkt met een voorlopige en een definitieve oplevering. Die laatste mag ten vroegste plaatsvinden een jaar na de voorlopige oplevering. In tussentijd mag je als koper gebreken rapporteren aan de aannemer. Die is bovendien gedurende tien jaar aansprakelijk voor grote (of fundamentele) gebreken van het pand.

Ook interessant