Een Cat 7 kabel met grote snelheden

2 november 2021 Bron: Bouw & Wonen
Een Cat 7 kabel met grote snelheden
Ben je op zoek naar een specifieke netwerkwerkkabel, dan kun je uit diverse categorieŽn een keuze maken. Deze worden aangeduid met de benaming Cat. Bij netwerkkabels wordt de prestatie van de kabels verdeeld in categorieŽn. Het getal dat bij de kabel vermeld wordt, geeft de kwaliteit aan die beoordeeld wordt aan de hand van de bandbreedte en het minimale signaalverlies.

Een Cat 7 kabel is ontworpen om verbinding te maken met een snelheid van maximaal 10 gigabyte per seconde. Bij een hoge snelheid zijn wel specifieke connectoren, ofwel stekkers nodig. De Cat 7 is niet voorzien van een connector, maar bestaat uit een UTP kabel die de overdrachtssnelheid geleidt. Vaak bestel je een kabel op rol waar je zelf de connectoren op monteert. De Cat 7 netwerkkabel wordt vooral gebruikt in grote bedrijven die een sterke netwerkverbinding nodig hebben. Door de bandbreedte van 1500 MHz kan de kabel op meerdere manieren toegepast worden.

Cat 7 kabel aansluiten op glasvezel

Via glasvezel worden data met grote snelheden overgebracht naar apparaten met een internetverbinding. Het is een goede oplossing wanneer je op locatie supersnel internet wil. De informatie in de glasvezel wordt verzonden door kleine lichtlasers. Met de snelheid van de lasers worden digitale gegevens verspreid. Het aansluiten van de glasvezel op de benodigde apparatuur is niet lastig en het gebruiken van Cat 7 kabels kan niet fout gaan. Hieronder staan een aantal onderdelen waar je rekening mee moet houden bij het aansluiten.

Glasvezel signaal op apparatuur

Bekijk goed of het apparaat de lichtsignalen van de glasvezel opvangt. Lees de gebruiksaanwijzing over het opvangen van netwerksignalen. Vooraf aan het aansluiten kun je dan bepalen of het apparaat de snelheid aankan.

Het aansluiten van de televisie

Televisie kijken met glasvezel gaat tegenwoordig vaak via een netwerkkabel. De netwerksignalen worden opgevangen in de modem en zijn vanuit daar aangesloten op de TV, die op zijn beurt bestand moet zijn tegen de vezels in de kabel. Het modem zendt een signaal uit, waardoor de TV de data om kan zetten in beeld.

Internetten met glasvezels

Door internet te gebruiken via glasvezel zal het netwerk sneller worden verzonden naar de gewenste locatie. De verbinding wordt opgevangen in een netwerkkabel die sterk genoeg moet zijn om de snelheid op te vangen. Geschikte kabels hiervoor zijn Cat 6 en Cat 7. Cat 7 is de nieuwste kabelvariant, waardoor die het best aansluit en grote hoeveelheden data kan opvangen. Oudere kabels kunnen ingezet worden, alleen dan zal je merken dat de kwaliteit een stuk lager is en dat de maximale snelheid niet goed behaald wordt.

Optimale thuisnetwerk toegenomen

In het dagelijkse leven is internet onmisbaar. Binnen huishoudens en bedrijven worden netwerken aangesloten via kabels of via een draadloze verbinding. Beiden hebben hun voordelen. De groei van de Cat 7 kabel heeft de mogelijkheid gegeven om snel data te verzenden. In de huidige tijden groeien elektriciteitsnetwerken enorm. In sommige regioís kan de komende jaren niet verder gebouwd worden, omdat er geen ruimte is voor netwerkuitbreiding. Ook in Noord-Holland speelt dit een rol. Als oplossing worden kabels uitgebreid en verbeterd.

Benieuwd naar wat er nog meer te vinden is over de toename en ontwikkeling van netwerkkabels? Of wil je meer inzicht krijgen in het gebruik van netwerkkabels? Lees verder Lees verder op de site van netwerkkabel.eu/nl.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo