Een 40-tal bouwers van de toekomst gingen op Bouwsafari in Leuven

  BE   3 oktober 2022 Bron: Constructiv
Een 40-tal bouwers van de toekomst gingen op Bouwsafari in Leuven
Op 29 september organiseerden stad Leuven, VDAB en Constructiv een ďBouwsafariĒ voor iedereen die interesse toont om in de bouwsector te werken. Dit in het kader van acties om werkzoekenden en werkgevers dichter bij elkaar te brengen, want het blijft immers moeilijk om de juiste mensen aan te trekken naar de bouwsector.

Om 8u werd het verzamelen geblazen in de Abdij van Park van waaruit de deelnemers (werkzoekenden), na een versterkend ontbijt met 2 busjes op Ďsafarií gingen langs zeer verscheidene werven en bouwondernemingen in en rond Leuven. De bedoeling van de Bouwsafari is om deelnemers warm te maken voor een job in de bouw en hen kennis te laten maken met zowel de verschillende aspecten en beroepen van de bouw, alsook met werkgevers en vice versa. Zo werd de restauratie van de Abdij van Park zelf bezocht, maar ook een nieuwbouwproject in Herent, een bio-ecologisch bouwproject in Herent, een atelier/schrijnwerkerij in Kortenberg en kwam uitleg over stooktechnieken en warmtepompen aan bod. Met een 40-tal deelnemers was de dag een echt succesverhaal!

Onze samenleving staat voor grote uitdagingen, denk maar aan bijv. de klimaatverandering, de energiecrisis en de vernieuwing van onze infrastructuur, en de bouwsector zal bij het aanpakken van deze uitdagingen een essentiŽle rol spelen.

Bouwsafari in Leuven
Constructiv: ďOm het hoofd te bieden aan de vele heropbouw- en renovatie-ambities zijn naar schatting zoín 20.000 nieuwe werkkrachten nodig en wel onmiddellijk, maar de instroom naar de sector is te beperkt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat vandaag amper 1 Belg op 10 een job in de bouwsector zou overwegen. Hoewel de sector heel wat voordelen aanbiedt, toont hetzelfde onderzoek aan dat de Belg nog te veel clichťs en misvattingen aan de sector verbindt. Om deze misvattingen de wereld uit te helpen zetten we met onze campagne ďDe Bouw Kijkt VerderĒ in op de troeven van werken in de bouw.Ē

VDAB: ďDeze Bouwsafari bouwt verder op de Bouwdag die we op 15 september samen met Constructiv en de stad organiseerden op onze site in Haasrode. Daar inspireerden we talloze werkzoekenden om te werken in de bouw door hen de veelzijdigheid van de sector te laten zien. Alle bouwopleidingen die VDAB aanbiedt, kwamen er aan bod; van cv-sanitair, metser tot residentieel elektrotechnisch installateur en kraanbestuurder. Daarnaast konden aanwezigen deelnemen aan diverse workshops en doe-activiteiten.Ē Leuven is als centrumstad een aantrekkingspool voor tewerkstelling in de regio. Daarnaast lopen ook in de stad zelf verschillende grote projecten. Dankzij de samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en de stad kan men vlot inspelen op de verschillende noden en samen activiteiten als deze organiseren, bij voorkeur in samenwerking met de bouwsector.

Schepen van werk, Johan Geleyns: ďWie in Leuven rondloopt, merkt meteen waarom we als stad partner zijn in dit project. We hebben veel en diverse bouwprojecten. Het grootste residentiŽle geothermische warmtenet van ons land komt hier, we nemen het voortouw in urban mining, monumenten krijgen een tweede of derde leven. Allemaal verschillende en boeiende bouwprojecten die veel mankracht ťn expertise vereisen. Het is dan ook geen wonder dat er alleen al in onze stad momenteel meer dan 125 bouwjobs open staan. Om onze ambities qua infrastructuur en klimaat te kunnen halen zullen we ook in de toekomst alle handen en hoofden kunnen gebruiken. Ik hoop dus dat een dag als vandaag veel mensen prikkelt om de handen mee uit de mouwen te steken voor een job in de bouwsector.Ē

Bouwsafari in Leuven

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo