Architectuur

Dynamisch paviljoen UNStudio in São Paulo

UNStudio heeft een paviljoen ontworpen voor de 29ste Kunstbiënnale in São Paulo, die volgende week zaterdag wordt geopend. Het bouwwerk fungeert als een knooppunt in de route van de bezoekers en als plaats voor discussie en presentaties. De circulatie- en bestemmingsfunctie is vertaald in een dynamisch ontwerp.

Het Youturn-paviljoen vormt een van zes ‘terreiros’, de conceptueel van elkaar verschillende zones op de Biënnale. Als knooppunt in zijn eigen terreiro leidt de route in het paviljoen de bezoekers naar het middelpunt. Hier zijn ze als het ware ‘ingepakt’ door het paviljoen en worden ze letterlijk omringd door de Biënnale, zegt UNStudio. Op deze plek vallen tevens alle lijnen, oppervlakken en gezichtpunten samen, vervolgt het bureau.

Het paviljoen kan worden aangepast voor verschillende vormen van gebruik, zoals het houden van debatten en presentaties, ontmoetingen met de kunstenaars en expositie. “We wilden een omgeving creëren waarin meer kan gebeuren dan het ervaren van het object zelf. Op deze manier kan het paviljoen een dialoogmachine worden”, zegt architect Ben van Berkel.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant