Architectuur

UNStudio ontwerpt stadion Chinese topclub


UNStudio ontwerpt het nieuwe stadion van de Chinese voetbalclub Dalian Shide FC. Het onderkomen van de meest succesvolle club in de nationale Super League gaat 40.000 plaatsen tellen. Het ontwerp is gebaseerd op het uiterlijk van een antiek Chinese cuju-voetbal.

Dit speeltuig kenmerkte zich door zijn kleurrijke, gelaagde oppervlak van bamboe. In het door Ben van Berkel ontworpen stadion valt deze bron van inspiratie met name terug te zien in de dubbellaagse dakstructuur.

Deze bestaat uit banden, die ten opzichte van elkaar zo zijn geplaatst dat er een dubbele omgang rond de tribunes ontstaat. De openingen en spleten tussen de banden genereren uitzicht vanuit het stadion naar buiten en vice versa.

Het 38.500 vierkante meter omvattend stadion biedt behalve een veld en tribunes ook een televisiestudio, administratiefaciliteiten en speciale ruimtes voor spelers en vips. De publieke omloop bevindt zich op de begane grond boven overdekte parkeervoorzieningen. Tenslotte behelst het ontwerp ook twee trainingsvelden.

Dalian is een stad met 5,7 miljoen inwoners, gelegen op de zuidelijke punt van het schiereiland Liaodong (Noordoost-China).

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl