Duurzaam wonen, denk eerst aan je buitengevel

  BE   10 september 2019 Bron: Bouw & Wonen
Duurzaam wonen, denk eerst aan je buitengevel
Veel woningeigenaren investeren in hun woning en daarbij dragen ze bij aan een duurzame toekomst. Vaak weten woningeigenaren nog niet waar ze moeten beginnen. De buitengevel is ťťn van de belangrijkste onderdelen van jouw woning waar je warmteverlies tegen kunt gaan. Het is daarom belangrijk om hier direct in te investeren. Maar wat is buitengevelisolatie nou eigenlijk?

Wat is buitengevelisolatie?

Een beschadigde gevel leidt in veel gevallen tot vochtproblemen. Veel woningeigenaren kiezen daarom voor buitengevelisolatie omdat het beschermd tegen alle weersinvloeden en doorslaand vocht. Buitengevelisolatie is gemakkelijk en snel aan te brengen. Het plaatsen van het buitengevelisolatie neemt afhankelijk van het oppervlak meerdere dagen in beslag. Bij het aanbrengen van buitengevelisolatie wordt allereerst het isolatiemateriaal aangebracht. Over het algemeen wordt hiervoor kunststof platen van XPS gebruikt. XPS heeft een hoge isolatiewaarde en is bestand tegen vocht. De platen worden met lijm aan de gevel geplakt en/of ondersteund door een lichtmetalen frame. Hierna kan de specialist beginnen met de afwerking hiervan. Dat kan door middel van verschillende soorten materialen. Elk soort materiaal heeft zijn eigen voordelen en geeft jouw woning een nieuwe uitstraling.

Verschillende soorten materiaal

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal om je buitengevel mee te isoleren. De meest gekozen zijn XPS platen oftewel kunststof isolatieplaten. De XPS platen zijn gemaakt van een soort balletjes wat lijkt op piepschuim. Deze zijn speciaal gemaakt voor isolatie. Nadat het materiaal is aangebracht kan je kiezen op welke manier je het wilt laten afwerken. Dat kan door afwerking met steenstrips, crepi en spuitkurk. Hiervan is afwerking met crepi de meest gekozen variant. Crepi oftewel pleisterwerk geeft jouw woning een nieuwe uitstraling en beschermt beter tegen alle weersinvloeden. Daarnaast voorkom je doorslaand vocht en is voegwerk niet langer kwetsbaar voor schade. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren.

De voordelen van buitengevelisolatie

Het grootste warmteverlies vindt plaats door de gevel. Wanneer een gevel niet goed geÔsoleerd is komt er koude lucht naar binnen wat resulteert in warmte verlies. Daarnaast is buitengevelisolatie zeer milieuvriendelijk, duurzaam en de meest effectieve manier van isoleren. Wanneer jouw buitengevel goed geÔsoleerd is voorkom je vocht- en tocht problemen. Verder bespaar je met buitengevelisolatie tot wel 760Ä op je jaarlijkse energierekening en heb jij je investering snel terugverdiend. Een terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt het soort isolatiemateriaal, de dikte van het isolatiemateriaal, de isolatiewaarde van jouw woning en de hoogte van de premie of subsidie allemaal mee in de terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 10 en 15 jaar.

Kom in contact met een isolatiespecialist

Wil jij graag duurzaam wonen? Door offertes te vergelijken bij Solvari kom je in contact met 1 tot 5 specialisten bij jou in de buurt. Deze specialisten geven jou geheel gratis en vrijblijvend advies over het maken van de beste keuze betreft buitengevelisolatie.



Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo