Groen wonen begint bij jezelf!

  BE   Bron: Bouw & Wonen
Groen wonen begint bij jezelf!
Het is algemeen bekend dat het milieu met de dag verslechterd. Echter, zijn er veel positieve initiatieven rondom het onderwerp klimaat. Wil jij weten hoe je eenvoudig een steentje bijdraagt aan een groenere wereld als huiseigenaar? Lees dan hieronder de verschillende tips!

Tip 1: stop met het onnodig verspillen van water

Ongemerkt verspillen we per dag liters met water. Je spoelt liters met water weg op het moment dat je wacht tot de douche op temperatuur is of voordat het water warm genoeg is voor de afwas. Wat nou als je dit schone water opvangt en later gebruikt om mee te koken of het verversen van de waterbak van je huisdier? Wil je nog meer doen met water? Vang dan het regenwater op in een regenton. Water hier vervolgens je tuin mee, of gebruik het om de buitenboel schoon te maken. Gebruik tijdens het schoonmaken ecologische schoonmaakproducten; deze zijn te verkrijgen in de supermarkt en zijn niet schadelijk voor het milieu.

Tip 2: zonnepanelen, goed voor jouw portemonnee én voor het milieu!

Wil je zelf duurzame energie opwekken? Laat dan zonnepanelen plaatsen. Deze duurzame energie is natuurlijk zonne-energie, in de vorm van warmte en licht. Men is een groot voorstander van zonnepanelen, waarmee je de uitstoot van CO2 omlaag brengt. Je ontlast het milieu en tegelijkertijd bespaar jij als huiseigenaar geld op je energiefactuur. Je produceert stroom vanaf het eerste moment dat de zonnepanelen zijn geplaatst, ook als de zon een keertje niet schijnt.

Tip 3: de zon is gratis, maak hier gebruik van!

Waar we op regenachtige dagen gretig gebruik kunnen maken van alle druppels die vallen, hebben we ook voor zonnige dagen een handige tip. Laat je wasdroger een keertje uitstaan en hang je was buiten. Extra voordeel, heb je vlekjes in je witte kleding? De zon bleekt deze vlekjes in no-time weg!

Tip 4: profiteer door te isoleren

Een andere investering waarmee je een steentje bijdraagt aan het milieu is het isoleren van je woning. Door het isoleren van je buitengevel dring je je energieverbruik aanzienlijk terug, wat positieve gevolgen heeft voor het milieu. Andere opties zijn spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Elk vorm van isolatie zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken, wat een positief effect heeft op het milieu en natuurlijk je eigen portemonnee.

Tip 5: laat je eigen eten groeien

Onbewust legt ons voedsel duizenden kilometers af voor het op ons bord ligt. Door het aanleggen van je eigen moestuin heb je dit zelf in de hand. Het is ook nog een super belonend om je eigen eten te zien groeien. Wil je bestrijdingsmiddelen gebruiken? Kies dan voor biologische bestrijdingsmiddelen om zo goed mogelijk voor het milieu te zorgen!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo