Verwarming & Sanitair

Duurzaam je woning koelen met een warmtepomp

Duurzaam je woning koelen met een warmtepomp
koelen met een warmtepomp, Easykit
Koelen met een warmtepomp is een stuk energie en kostenefficiënter dan gebruik maken van een airco. Ontdek hoe je hier met zelfbouw mee aan de slag kan.

Welke warmtepomp kiezen

Genieten van een warme zomer gaat de laatste jaren gepaard met frequenter opduikende hittegolven. Steeds meer mensen schaffen zich daarom ook een koeloplossing voor hun woning aan. Denk jij er ook over je woning te koelen, dan is kiezen voor een energie- en kosten efficiënte oplossing geen overbodige luxe. In dat geval is je woning koelen met een warmtepomp een slimme keuze.

Maar welke opties zijn er dan voorhanden? Hoe gaat dit koelingsproces in zijn werk en wat zijn de voordelen? Lees even verder en ontdek het hier.

Image warmtepomp, koelen met een warmtepomp, Easykit
koelen met een warmtepomp, Easykit

Je woning actief koelen met een warmtepomp

Wanneer je kiest voor koelen met een warmtepomp heb je in principe 2 mogelijkheden. Immers je kan zowel actief als passief koelen. Actief koelen is hierbij echter de meest voor de hand liggende keuze. Met actief koelen kan je immers je kamers koelen op de door jou gewenste temperatuur. Bovendien zijn de warmtepompen die je hiervoor gebruikt gevoelig goedkoper dan toestellen voor passieve koeling.

Bij actief koelen met een warmtepomp ga je de warmtefunctie van het toestel omgekeerd inzetten. D.w.z. de warmtepomp gaat warmte uit de woning opnemen om die aan de buitenlucht af te geven. Koelen met een warmtepomp is op die manier dan ook een snelle en efficiënte koelingswijze.

Je kan voor dit koelproces gebruik maken van twee types warmtepompen. Het is aangewezen goed af te wegen wat de kenmerken van deze types zijn, wat de kosten inhouden en wat je bestaande woonsituatie is.

De voordelen van koelen met een warmtepomp

Een belangrijk voordeel van koelen met een warmtepomp is de aankoopprijs. De lucht-lucht en lucht-water warmtepompen die hiervoor ingezet worden zijn gevoelig goedkoper dan andere types warmtepompen. Bovendien kan je beroep doen op een gul premiesysteem.

Door te koelen met een warmtepomp beschik je ook over een snelle en efficiënte koeling die je kamers op korte tijd op de door jou gewenste temperatuur brengen.

Wil je koelen met een warmtepomp dan kan je ook makkelijk zelf de installatie verzorgen. Er zijn immers uitgebreide opties voor zelfbouw. Dit laatste is een belangrijk punt. Immers met zelfbouw kan je tot 50% besparen op je totale kost. De plaatsing van een warmtepomp is geen erg complexe operatie. Bovendien kan je ook bij zelfbouw beroep doen op professionele assistentie en controle.

Image warmtepomp, koelen met een warmtepomp, Easykit
koelen met een warmtepomp, Easykit

Verschillende types toestellen

Wil je een of meerdere kamers koelen met een warmtepomp dan kan je gebruik maken van verschillende types.

Bij een lucht-lucht warmtepomp voert een binnenunit warme binnenlucht af naar buiten. De koelvloeistof stroomt hierbij omgekeerd dan bij het verwarmingsproces en de verdamper treedt nu op als een condensor waarbij de warmte afgegeven wordt aan de buitenlucht, al dan niet via een buitenunit.

Indien je de mogelijkheid hebt om een buitenunit te plaatsen dan is de Samsung Windfree een zeer kwaliteitsvolle lucht-lucht warmtepomp. Met de Wind Free technologie verbetert het comfort binnenshuis door koele lucht uit te blazen door duizenden microgaten in het paneel van het wandtoestel, waardoor de frisse lucht gelijkmatig wordt verspreid zonder koude tocht. In deze Wind Free modus wordt de lucht dus zacht verspreid, wat je dag en nacht een totaal welzijn biedt.

De kameromstandigheden en gebruikspatronen worden door het toestel doorlopend geanalyseerd en de temperatuur van het koelingstoestel wordt hier op aangepast. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een filter met een zeer grote dichtheid, waarmee zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de ingaande lucht gefilterd worden. Alle lucht die de unit verplaatst, gaat langs deze filter waardoor je een tot 90% schonere lucht bekomt.

Wil je wel koelen met een warmtepomp maar heb je niet de mogelijkheid om een buitenunit te plaatsen dan is een Aircoheater een prima toestel. Zowel om te koelen als te verwarmen. Bij deze Aircoheater is de lucht-lucht warmtepomp ingebouwd zodat je zonder buitenunit kan werken. Deze toestellen worden gemonteerd op een binnenmuur met een rechtstreekse afvoer naar buiten.

Wil je gebruik maken van een lucht-water warmtepomp dan koelt de warmtepomp het water voor je centrale verwarming. Dat gekoelde water stroomt dan vervolgens door leidingen van je radiatoren of vloerverwarming en neemt de warmte uit je woning op. Nadien geeft de warmtepomp die warmte eveneens opnieuw af aan de buitenlucht via een buitenunit.

Wanneer je gaat renoveren of een nieuwbouw plant is een goede begeleiding en gedegen advies in je keuze van toestel van groot belang. En indien je voortaan de hitte voor wil zijn, dan is het nu geen slecht ogenblik om een warmtepomp te installeren. Je beschikt hiermee over een stille en energiezuinige technologie die eenvoudig met zelfbouw te plaatsen is en waar je bovendien ook mee kan bij warmen.

Heb je interesse om je woning voortaan te koelen met een warmtepomp, kijk dan zeker even hier of bezoek een van de Easykit toonzalen.

Ook interessant