Architectuur

Duo-lezing BIQ & MUST (NL) in STUK, Leuven

Deze duo-lezing behandelt de vernieuwing van de voorstadbuurt Lakerlopen in Eindhoven. Het bureau Must Stedebouw en biq stadsontwerp werkten hiervoor samen. In Lakerlopen was de planning van een eerdere stadsvernieuwingsoperatie gestrand na verzet van de bewoners. Must zocht via een reeks visiedebatten en ontwerpsessies met bewoners, eigenaars, woningcorporaties en de gemeente een nieuwe basis voor de reorganisatie van de stadsplattegrond. Biq stadsontwerp ontwierp programmatische scenario’s voor een deelgebied.

Ondertussen is de eerste fase van het project uitgevoerd. Er zijn delen van de wijk gesloopt en vervangen door grotere bouwblokken en grotere woningen. Zowel in het stedenbouwkundig plan als in de architectuur van de woningen werd veel aandacht besteed aan de sociale kwaliteiten van gebouwde ruimte. Omdat de bewoners meer ontmoetingsruimte op straat wilden wordt er nu geparkeerd op de vergrote binnenterreinen. Lage muren, plantenbakken en luifeltjes tussen woning en straat ondersteunen gradaties van relatiesferen.

De herstructurering van Lakerlopen werd in 2011 door KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing uitgeroepen tot meest aantrekkelijke stadsvernieuwingproject. Het kreeg de Fritz Högerpreis 2011 en werd genomineerd voor meerdere andere prestigieuze prijzen.

Biq is gevestigd in Rotterdam. Het bureau werd opgericht in 1994 door Rick Wessels en Hans van der Heijden. Het bureau werkt aan woningbouwprojecten, kantoren, winkels en medische en culturele gebouwen. Must stedebouw werd opgericht door Wouter Veldhuis, Pieter Jannink en Robert Broesi. Het bureau heeft vestigingen in Amsterdam en Bonn en richt zich op stedelijke transformatie, de inrichting van de openbare ruimte, infrastructuur en ruimte, stad en water, regionaal ontwerp en onderzoek en cartografie.

Praktisch

WAAR: Auditorium, Kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven // WANNEER: donderdag 14.11.2013 // AANVANG: 20u stipt // RESERVATIE: ticket@stuk.be | 016 320 320 | STUK infobalie // INKOM: € 9 / abonnement € 60 | STUK kaart € 7 / abonnement € 45 | studenten € 5 / abonnement € 30 | leden S&A gratis // INFO: t.016 22 22 39 | www.stadenarchitectuur.be

Ook interessant