Architectuur

Dringend zekerheid nodig over btw voor sloop en herbouw

Dringend zekerheid nodig over btw voor sloop en herbouw
“Het verlaagd tarief voor sloop en herbouw moet dringend permanent gemaakt worden. De onzekerheid rond het al dan niet verlengen van de maatregel zorgt elk jaar voor dezelfde problemen bij architecten en opdrachtgevers: onduidelijkheid over het kostenplaatje en een te grote tijdsdruk om projecten gerealiseerd te krijgen”, zegt NAV-directeur Steven Lannoo. NAV ijvert al lang voor een grondige hervorming van de btw-regeling in de bouw. We moeten af van de complexiteit en de discriminatie die nu heersen.

Sinds premier De Croo afgelopen maandag duidelijk maakte dat er deze regeerperiode geen fiscale hervorming meer komt, wordt de politieke druk om de btw-verlaging voor sloop en heropbouw te verlengen opgevoerd. “En toch is een nieuwe tijdelijke verlenging geen goed idee”, vindt Steven Lannoo, directeur van Netwerk Architecten Vlaanderen. Bouwprojecten, ook de particuliere, hebben een doorlooptijd van veel meer dan een jaar. Een tijdelijke maatregel brengt in de eerste plaats onzekerheid mee over de echte kost en zet onnodig veel druk om werken te kunnen factureren vóór de einddatum van de maatregel. NAV eist daarom dat de btw-verlaging zo snel mogelijk permanent wordt gemaakt.

Onduidelijkheid nefast voor de sector

“Architecten moeten constant rekening houden met een eventuele verhoging en kunnen hun klanten geen duidelijkheid geven. Dat is een last, zo merken wij aan de vele vragen van onze leden hierover”, aldus Lannoo. “Nu moeten we onze leden vertellen dat ze pas begin oktober duidelijkheid zullen hebben over de echte kostprijs van hun projecten. Dat is nefast voor de sector, zeker nu we met een vertraging in de bouw te maken hebben.”

Huidige regeling problematisch

Dat de fiscale hervorming er niet komt is volgens het NAV een hele spijtige zaak want de nood aan een grondige hervorming van de btw in de bouw is groot. De huidige regeling kent nu drie grote problemen:
  1. De wet is te complex door alle deelregelingen waarvan er sommige ook nog eens tijdelijk van aard zijn.
  2. De wet is discriminerend doordat het verlaagde btw-tarief op sloop en heropbouw van toepassing is op werken en niet op diensten.
  3. De regels zijn niet aangepast aan de maatschappelijke noden van vandaag zoals de bouwshift, circulair bouwen en de energietransitie.

NAV wil af van de hypercomplexiteit en legde daarom eerder dit jaar een wetsvoorstel voor een grondige hervorming van de bouw-btw op de tafel van minister Van Peteghem. Daarin is sprake van een verlaagd tarief op zowel sloop en heropbouw als renovatie. “Waar stopt de renovatie en waar begint de sloop en heropbouw? Dat onderscheid is artificieel en wordt gemaakt op basis van fiscale definities. De beslissing om de gevels van een pand al dan niet te laten staan zou louter op basis van technische gronden moeten gebeuren en niet op basis van fiscale verschillen zoals nu het geval”, gaat Lannoo verder. Daarnaast wil het NAV dat het verlaagd btw-tarief in de toekomst niet alleen van toepassing zal zijn op de werken maar ook op de diensten van architecten, EPB-verslaggevers, stabiliteitsingenieurs… En ook met het onderscheid tussen de 32 geselecteerde centrumsteden - waar het verlaagde tarief sowieso geldt - en de rest van het land, maakt het NAV in haar wetsvoorstel komaf.