Verbouwen

Renovatie wordt niet zwaarder belast, maar wat met sloop en heropbouw?

Renovatie wordt niet zwaarder belast, maar wat met sloop en heropbouw?
Bouwfederatie Embuild reageert met gemengde gevoelens op het stopzetten van de gesprekken binnen de federale regering over de fiscale hervorming. Het is enerzijds positief dat renovatie op die manier aan 6% btw blijft, zodat particulieren niet nog meer op kosten gejaagd worden. Anderzijds riskeert het btw-tarief van 6% op sloop-heropbouw terug te verhogen naar 21% vanaf 2024, in 32 stedelijke gebieden uitgezonderd. Ook de tijdelijke btw-maatregel van 6% op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in woningen minder dan 10 jaar oud loopt eind dit jaar af. Dat is volgens de bouwfederatie jammer, omdat we er alles moeten aan doen om de consument aan te zetten tot energetische renovatie en omdat ons woningpark tegen 2050 koolstofneutraal moet zijn.

Embuild reageert met gemengde gevoelens op het afspringen van de fiscale hervorming. Positief is dat renovatie van oudere woningen aan het btw-tarief van 6% mogelijk blijft. Maar twee andere belangrijke fiscale maatregelen om ons woningpark te verduurzamen lopen wel eind dit jaar af: de verlaagde btw van 6% op afbraak en heropbouw zal vanaf 2024 opnieuw 21% bedragen, uitgezonderd in 32 stedelijke gebieden, en ook de tijdelijke btw-verlaging van 6% op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in woningen minder dan 10 jaar oud loopt eind 2023 af.

Het gaat volgens de bouwfederatie nochtans om twee btw-maatregelen die nodig zijn in het kader van de klimaatdoelstellingen en de noodzaak om koolstofneutraal te zijn in 2050. Embuild vraagt dan ook om beide btw-verlagingen alsnog een permanent karakter te geven na hun afloop eind 2023. Indien dat niet gebeurt, wordt de prijs voor energetisch bouwen en renoveren een stuk duurder voor de consument.