Download hier de Kunstcommissie

24 februari 2012 Bron: Lisa van Noorden
Download hier de Kunstcommissie
Kunstwedstrijden….top! De manier voor de hedendaagse pro-actieve kunstenaar of architect om zijn portfolio uit te bouwen, naamsbekendheid op te bouwen en wellicht een prijs in de wacht te slepen. Voor de opdrachtgever een goede manier om kennis te maken met kunstenaars zonder bij voorbaat al een selectie te hoeven maken. In de architectuurwereld zijn wedstrijden heel gewoon. Het Spaanse bureau Nexo doet vaak mee en wint ze ook nog. Maar winnen betekent voor hen meestal schaven..aan het concept, aan de presentatie, aan het projectplan en aan het budget. Wordt zo’n project uiteindelijk niet gerealiseerd dan hebben ze een jaar of langer gewerkt en die manuren haal je niet uit zo’n prijs.

Een organisatie als Steunpunt Architectuur Opdrachten geeft regelmatig advies aan organisaties die naar hun mening hun opdrachtgeverschap kunnen professionaliseren. Bijvoorbeeld door aan te geven dat het meest economische ontwerp niet automatisch het winnende ontwerp hoeft te zijn.

Of door aan te geven dat een selectiecommissie idealiter leden met kennis van architectuur in huis heeft.

Onlangs deed ik zelf mee aan een kunstwedstrijd. De opdracht: bedenk een werk in de openbaar toegankelijke tuin van een spiksplinternieuw zorgcentrum in gehucht H. te BE. Budget €65.000 (incl. BTW). Ik reed heel wat kilometers naar de informatie-avond waar de architect zijn ontwerp presenteerde. Voor de eerste selectieronde werd je geacht niet meer dan een concept in woord en beeld te presenteren. Inclusief CV, portfolio, referentie projecten, motivatie etc. Budget geen.

De tweede ronde (3 kunstenaars) was bedoeld voor het uitwerken van dat concept. Budget €500. Geweldig idee geleverd vond ik zelf. Na drie maanden ontving ik een netjes geformuleerde afwijzing waarin uitgelegd werd dat de jury mijn inzending weliswaar prachtig vond maar dat mijn concept het helaas had afgelegd enkele andere kunstenaars die hun ideeen al tot in detail hadden uitgewerkt. Huh? Maar er stond toch in de reglementen dat dat pas in fase 2 aan de orde kwam? De onbetaalde eerste fase was toch bedoeld om slechts een concept aan te geven? “Inderdaad” aldus de coordinator, daar heeft u wel punt , maar het is aan de kunstenaar in hoeverre hij zijn visie al wil uitwerken, en de meer uitgewerkte concepten maakten het voor de commissie makkelijker om zich een beeld te vormen bij het uiteindelijke resultaat. De commissie vond uw interactieve concept met tekeningen erg mooi, maar ze konden daaraan niet zien welke tekeningen u nou precies voor dit project zou gaan maken.”

Zo lusten we ze nog wel...Misschien zou de tip van het Steunpunt Architectuur Opdrachten aan H. te BE. als volgt geformuleerd kunnen worden: zet een commissie neer die in staat is een concept te beschouwen als je daarom vraagt. En als je vraagt om een concept overtreed dan niet je eigen regelement door uitgewerkte ontwerpen boven concepten te stellen.

Misschien moet je als kunstenaar de volgende keer denken..weet je wat..ik lever een Jip en Janneke idee in Jip en Janneke taal met Jip en Janneke plaatjes en die kleur ik alvast heel mooi in. Want de reglementen hebben ze vast gedownload van de website van een serieus kunstinstituut, maar de commissie konden ze er helaas niet bij downloaden.

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo