Nieuwbouw

Dorpskern van Zonhoven ondergaat gedaanteverwisseling

Dorpskern van Zonhoven ondergaat gedaanteverwisseling
Het centrum van Zonhoven ziet er straks helemaal anders uit. Het gemeentebestuur en de kerkfabriek hebben de herontwikkeling van de Kwintsite definitief toegewezen aan de projectontwikkelaars Kolmont uit Hasselt en Vanhout Projects uit Geel. Op de site vanaf het voormalige ING-bankkantoor tot en met de vroegere kapelanijen in de Heuvenstraat verrijst weldra het project De Kwint, dat een horecaruimte, een nieuwe ontmoetingszaal, een wijkkantoor van de lokale politie, 68 appartementen, een ondergrondse parking en een tiental handelspanden omvat. “Met dit project trekken we als gemeente resoluut de kaart van de versterking van onze dorpskern. De ideale mix van wonen, werken en ontspannen werkt ook versterkend voor de handel en zal voor heel wat leven zorgen in het centrum van Zonhoven”, aldus burgemeester Johny De Raeve. Als alles goed gaat, starten de werken in het najaar van 2021.

Dorpskern van Zonhoven ondergaat gedaanteverwisseling
De kogel is door de kerk: de gemeente Zonhoven zet het licht definitief op groen voor de herontwikkeling van de Kwintsite, pal in het centrum en in de schaduw van de Sint-Quintinuskerk.

“De projectontwikkelaars Kolmont en Vanhout Projects kunnen starten met de ontwikkeling van de Kwintsite. Dit project is een prachtig voorbeeld van grootschalige, kwalitatieve dorpskernvernieuwing. De site heeft een ideale ligging, midden in het centrum, en de mix van woningen, handel, horeca en een ontmoetingsruimte zal voor heel wat leven zorgen in onze gemeente.”

Johny De Raeve, burgemeester Zonhoven


Concreet gaan de twee kapelanijen, het vroegere ING-bankkantoor, de gebouwen van ziekenfonds CM, café Quint, de lokalen van de harmonie en de in Zonhoven en omstreken zeer bekende feestzaal De Kwint weldra onder de sloophamer. In de plaats komen 68 appartementen met een oppervlakte van 60 tot 160 vierkante meter, een ondergrondse parking voor auto’s, fietsenbergingen, een tiental handelspanden, een horecaruimte met horecaplein dat aansluit op het Kerkplein, een nieuwe ontmoetingszaal De Kwint en een wijkkantoor voor de politiezone Limburg Regio Hoofdstad. De hele projectsite is bijna 9.000 vierkante meter groot.

“De Kwint is een ontwerp van De Gouden Liniaal Architecten uit Genk, Binst Architects uit Antwerpen en B2Ai, met kantoren in Brussel, Gent en Roeselare. Zij tekenden een project met een mix van studio’s en appartementen. Alle woningen beschikken over een goed georiënteerd, ruim terras. Ideaal voor wie op zoek is naar een woning in een rustige omgeving, maar toch dicht bij alle voorzieningen. De bewoners kunnen ook genieten van een private tuin, met veel groen en een minimale verharding, wat de infiltratie van hemelwater moet bevorderen. We leggen de lat bewust hoog voor dit project. Het project zal ook niet aangesloten worden op het aardgasnet, zodat er voor de verwarming geen fossiele brandstoffen worden gebruikt, wat goed is voor het milieu.”

Jeroen Van Neck, projectontwikkelaar Kolmont


Stop-principe

Gemeentebestuur en projectontwikkelaar hechten bij het uitwerken van dit project ook veel belang aan mobiliteit en een leefbare buurt.

“Bij dit project gaan we uit van het stop-principe: stappers, trappers en openbaar vervoer krijgen voorrang op privévervoer. De Kwint beschikt over boven- en ondergrondse fietsenbergingen en er is een halte van het openbaar vervoer vlak vóór de deur. Er komen ook een aantal deelauto’s. Voor privé-auto’s is er een ondergrondse parking.”

Johny De Raeve, burgemeester Zonhoven


Dorpskern van Zonhoven ondergaat gedaanteverwisseling

Timing

De gemeenteraad van Zonhoven buigt zich op 14 december nog een laatste keer over het project. Kolmont en Vanhout Projects hopen nog deze maand de aanvraag voor een omgevingsvergunning te kunnen indienen, zodat het startschot voor de afbraakwerken in de tweede helft van 2021 kan worden gegeven. Begin volgend jaar volgt nog een infomoment voor de buurtbewoners.

Opvallend: de huidige feestzaal De Kwint wordt pas afgebroken nadat de nieuwe ontmoetingszaal de deuren heeft geopend op 8 december 2022. Als alles volgens schema verloopt, kunnen de eerste bewoners begin 2023 hun intrek nemen in hun nieuwe woning. Het hele project moet klaar zijn midden 2024.

Ook interessant