“Laat er geen twijfel over bestaan: we zijn ons verouderd patrimonium aan een recordtempo aan het afbreken of ingrijpend aan het renoveren. En in 95 procent van de gevallen zal zo’n afbraak gebeuren om er een nieuwbouwproject in de plaats te zetten. Een leegstaand ziekenhuis dat plaats maakt voor een nieuw kantoorgebouw, of een oude fabriek die vervangen wordt door een nieuwe woonwijk, dergelijke reconversieprojecten komen steeds vaker voor - en dat is een goede zaak voor het klimaat én de mobiliteit.”
Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium
“De Vlaamse Bouwmeester heeft daarvoor herhaaldelijk aan de alarmbel getrokken, maar toch is de betonstop er niet gekomen. En de ‘bouwshift’ die de nieuwe regering voorstelt biedt voorlopig geen soelaas. Daarom zetten steeds meer vastgoedontwikkelaars uit eigen initiatief in op reconversie en herbestemming. Want daarmee snij je immers geen extra open ruimte aan. Meer nog: soms creëren ze met hun nieuwbouwprojecten zelfs méér open ruimte en extra groen.”
Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium
“Zo staat er bijvoorbeeld een reconversieproject vlakbij het centrum van Berlare, dat intussen al uitverkocht is. Een voormalig sterrenrestaurant met een feestzaal die failliet ging, maakte na drie jaar leegstand plaats voor ‘Residentie Laurierblad’: een project waar nu 15 gezinnen een nieuwe thuis hebben en twee nieuwe handelszaken gevestigd zijn. Naast het evidente voordeel - dat er geen groene ruimte aangesneden werd - verbruiken de nieuwe appartementen bovendien ook veel minder energie dan de oude gebouwen. Een dubbele winst voor het klimaat dus.”
Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium
“Nieuwbouw verkoopt momenteel sowieso al erg goed. Onder andere omdat het duurzaam is, een aspect waar de consument van vandaag veel rekening mee houdt. Maar reconversieprojecten hebben nog een extra streepje voor: ze zijn meestal in stads- en dorpskernen gelegen zijn. Daarom scoren ze vaak heel sterk op vlak van mobiliteit, een steeds crucialer argument bij de aankoop van een woning.”
Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium