Kortste pendelroute van het land vind je in The One in de Wetstraat

  BE   22 oktober 2019 Bron: Bereal
Kortste pendelroute van het land vind je in The One in de Wetstraat
The One Brussel - Foto: (c) Philippe van Gelooven
De Belg hunkert naar minder fileleed en zoekt alternatieven om toch maar op tijd aan te komen op het werk. Cijfers van de federale overheid liegen er niet om, want steeds meer Belgen verkiezen de fiets (11%) of het openbaar vervoer (17%) om de files te vermijden. Maar het kan nog straffer. Wie op zoek is naar het kortste woon-werkverkeer in ons land, moet vandaag in onze hoofdstad zijn. Het woonproject The One in de Wetstraat telt namelijk 97 appartementen én 22 kantoorverdiepingen. Opmerkelijk: The One is het grootste gebouw in ons land met een gemengd gebruik van wonen en werken. Dit weekend werd de woon-werktoren voor het eerst opengesteld voor het publiek tijdens de eerste editie van de Brusselse Archiweek.

Waar vroeger een oud hotel stond aan de Wetstraat ter hoogte van het metrostation Maalbeek, staat sinds kort een gloednieuwe woontoren met 97 appartementen én 3000 ㎡ kantoorruimte verdeeld over maar liefst 22 verdiepingen. Een uniek gegeven, want in België is er geen andere toren die zoveel woon- en werkruimte herbergt in één en hetzelfde gebouw. Bovendien komt er op het gelijkvloers nog 900 ㎡ modulaire handelsruimte zodat de ruimten geschikt zijn voor om het even welke handelszaak.

“Het onderscheid tussen de appartementen en de kantoorruimten is duidelijk zichtbaar aan de buitengevels. Aan de woonzijde van de toren zijn er witte balkons voor de appartementen en aan de gevel met kantoorruimten zie je een zwarte-witte façade. Hier hebben de witte zonweringen langs de gevels zelfs een optisch effect. Afhankelijk van waar je staat op straat, kunnen de zonwerende elementen gesloten of open staan. Metropolen als Tokio, Rotterdam of Parijs zetten al langer zulke woon-werkgebouwen neer, en in Brussel is The One een goed voorbeeld als oplossing voor het stedelijke verdichtingsprobleem.” Xavier Callens, architectenbureau B2Ai

Woonproject The One in de WetstraatThe One Brussel - Foto: (c) Milosz Siebert

Tijdens de eerste editie van de Brusselse Archiweek - georganiseerd door urban.brussels - werden er gratis publieke rondleidingen gegeven in een aantal bijzondere gebouwen, waarvan The One in de Wetstraat één van de meest uitzonderlijke is. Bezoekers konden er de speciale combinatie van wonen en werken onder één dak bewonderen.

Verder worden er tijdens deze architectuurweek in onze hoofdstad nog 13 andere rondleidingen georganiseerd in bijvoorbeeld MAD Museum, The Cosmopolitan en Atelier Kanal. Ook is het mogelijk voor het volgen van een colloquium, een workshop en twee conferenties.

Woonproject The One in de WetstraatThe One Brussel - Foto: (c) Philippe van Gelooven

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo