Domus Aurea in Gent: 1 gebouw, 4 topontwerpen

  BE   5 augustus 2015 Bron: Architectura
Stel u voor. Een leegstaand gebouw op een prachtige locatie in de Vlaanderenstraat in Gent. En een bouwheer met bijzondere plannen om van het voormalige Belfius-kantoor uit de jaren zestig een stadspand te maken met iconische handelsruimte en vier high-end wooneenheden. ‘Domus Aurea’ werd het gebouw gedoopt of letterlijk ‘Gouden villa’. ABS Bouwteam selecteerde vier jonge, hongerige architectenbureaus die de kans kregen om hun creativiteit te botvieren op Domus Aurea. Wie haalt het?

Gouden lantaarn

Met zijn balkon, uitsprongen en innovatieve luiken van messing-in-glas weerspiegelt het ontwerp de vroegere grandeur van de Vlaanderenstraat. De gevelontwerpen van Saar Meganck en David Dhooge verwijzen door hun verticaliteit naar de sfeer van de Vlaanderenstraat met zijn statige herenhuizen, maar dan wel op een hedendaagse manier.

De luiken van messing-in-glas zijn opvallend. "Wanneer de luiken ‘s avonds dicht zijn, wordt het gebouw als het ware één grote lantaarn die op de Vlaanderenstraat een zachte gouden gloed werpt, wat een heel sereen effect oplevert," vertelt Saar. ‘Elk appartement is bereikbaar met een lift die een kamer op zich vormt, ‘la chambre levée’. Die ruimte komt uit op ‘la chambre à rêver’, die de bewoners zelf kunnen invullen: atelier, extra garage of hobbykamer.’

Het ontwerp brengt ook een stukje platteland naar de stad en stimuleert de biodiversiteit via twee volwaardige tuinen: de ‘luchttuin’, een verticale geveltuin en de ‘omsloten tuin’, een overdekte, collectieve daktuin op de bovenste verdieping.

De Gulden Snede

Gestileerde, strakke blokken op elkaar gestapeld: Govaert & Vanhoutte ging resoluut voor een modern concept. Door zowel op de voor- als de achtergevel het principe van de Gulden Snede toe te passen bewaarde het architectenduo de link met de historische gebouwen in de Vlaanderenstraat.

Lees verder op Architectura

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo