Saai Mariniersgebouw geniaal getransformeerd

  NL   28 juli 2015 Bron: Hogeschool van Amsterdam
Saai Mariniersgebouw geniaal getransformeerd
Studenten transformeren op een innovatieve manier een rigide en inflexibel gebouw tot een bruisende coworking space op het Marineterrein te Amsterdam. Het terrein wordt volgens Neelie Kroes de toekomstige Silicon Valley van Amsterdam. In dit afstudeerontwerp, ‘from blind-spot to hot-spot’, van Joris Gesink, Sebastiaan van Heusden en Quinten Boumann, krijgt het altijd gesloten Marineterrein een nieuw gezicht. Defensie verlaat het Marineterrein in Amsterdam, met veel leegstand als gevolg. Het drietal studenten laat hier een wel heel bijzondere manier van transformeren zien.

Coworking

Startende ondernemers willen een flexibele werkplek in een stimulerende omgeving. Door het delen van gemeenschappelijke ruimtes vinden er toevallige ontmoetingen plaats. Het is een plek van interactie waar gebruikers elkaar inspireren.

Saai Mariniersgebouw geniaal getransformeerd
Bestaande gevel

Radicale ingreep

Het voormalig Legeringsgebouw leent zich goed voor kantoorruimtes, maar mist de dynamiek die een coworking space nodig heeft. De drie studenten kwamen op het lumineuze idee om het gebouw over de lengte-as door midden te zagen, waarbij één helft wordt gesloopt. ‘‘Het is een volledig nieuwe manier van transformeren’’ zegt hun begeleider Hans Philips ‘‘en het is een geweldig voorbeeld voor hoe dit soort gebouwen uit de jaren 80 nuttig gebruikt kunnen worden’’.

Saai Mariniersgebouw geniaal getransformeerd
Impressie nieuwe gevel

Ontmoeten

Naast het bestaande deel wordt een nieuw te bouwen deel geplaatst. Door de toevoeging van deze nieuwbouw ontstaan er drie zones. Het bestaande deel bevat eenvoudige kantoor units, alle ondersteunende functies bevinden zich in de nieuwbouw. Deze zones zijn verbonden door de derde zone, de verbindingszone. Bij elke activiteit die anders is dan werken achter een bureau, moet de oversteek gemaakt worden door de verbindingszone. Dit vergroot de kans op toevallige ontmoetingen. De verbindingszone bestaat uit labyrintische loopbruggen en trappen die de zones en verdiepingen met elkaar verbinden.

Saai Mariniersgebouw geniaal getransformeerd
Render van het nieuwe interieur

Ontwerp

Met de transformatie van een bestaand gebouw op het Marineterrein zijn Gesink, van Heusden en Boumann afgelopen juni met het eindcijfer 9.5 afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. “Het afstudeerproject is Archiprix waardig”, aldus Johanna Gunther, hoofd architectuur van de HvA.

De gemeente Amsterdam is samen met de Start-Up Delta van Neelie Kroes zoekende naar nieuwe functies en gebruikers voor het Marineterrein en de jonge ingenieurs zijn er van overtuigd dat hun ontwerp het startsignaal zal geven voor de ontwikkeling van de Amsterdamse Silicon Valley.

Het trio gaat een ontwerpstudio starten om hun gelijkgestemde visie te vertalen naar de praktijk en gaan zich richten op transfomatie projecten.

Saai Mariniersgebouw geniaal getransformeerd
Het marineterrein

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo