Gereedschap

Doe-het-zelfgereedschappen worden steeds slimmer

Toen Bosch in 2003 de IXO op de markt bracht, bevatte de kleine snoerloze schroevendraaier een belangrijke innovatie: de Lithium-Ionaccu. Zo begon een nieuw tijdperk met doe-het-zelfgereedschappen die lichter, efficiënter en milieuvriendelijker zijn. De grenzen van deze innovatie zijn duidelijk nog lang niet bereikt, want de nieuwste generatie accu’s is uitgerust met een intelligent elektronisch controlesysteem dat nóg beter is voor het milieu. Daardoor voldoet de Lithium-Iontechnologie aan alle eisen van gebruikers: handig, efficiënt, slim en zuinig. Dat zegt Stefaan Bourgonjon, Sales Director Bosch Power Tools Benelux.

Intelligent systeem

In de nieuwste generatie Lithium-Ionaccu’s stuurt het intelligente elektronische systeem de accu’s. De hoeveelheid energie die naar het gereedschap wordt gestuurd, is precies de hoeveelheid die nodig is voor het werk dat wordt uitgevoerd. Niet meer, niet minder. Bijvoorbeeld: wanneer je met de PSR Select accuschroevendraaier veel kleine schroeven wilt indraaien, is er weinig accukracht nodig, maar krijg je gedurende een langere periode eenzelfde hoeveelheid energie. Als de doe-het-zelver daarentegen in beton moet boren, moet de Uneo accuboorhamer meer kracht leveren. Hetzelfde geldt voor het op maat zagen van hardhout met de PST 10,8 LI multizaagmachine. Aangezien de gereedschappen de maximale benodigde hoeveelheid energie kunnen leveren voor alle toepassingen, werken ze op een efficiënte manier en verspillen ze geen energie. Daardoor gaat een opgeladen accu langer mee.

De integratie van de Lithium-Ionaccu’s in doe-het-zelfgereedschap heeft resultaat. De IXO was het begin, maar nu vind je in bijna alle productsegmenten van Bosch minstens één gereedschap op accu. Bovendien wordt het 10,8 Volt systeem dat dit jaar is gelanceerd, vanaf oktober 2013 aangevuld met de PST 10,8 LI multizaagmachine, de Uneo 10,8 LI-2 accuboorhamer en de PLI 10,8 LI acculamp. Stefaan Bourgonjon benadrukt hierbij dat de gereedschappen van 10,8 Volt niet onderdoen voor de 14V gereedschappen. Integendeel, ze vormen de ideale combinatie tussen kracht, gewicht en grootte.

Nog meer voordelen van Lithium-Ionaccu’s

De Lithium-Iontechnologie stelt Bosch in staat om aanzienlijk compactere en lichtere gereedschappen te maken, maar ook de andere voordelen maken het werk eenvoudiger voor doe-het-zelvers. Zo ontladen de accu’s niet wanneer ze niet worden gebruikt. Daardoor blijven ze op volle kracht wanneer u op de knop drukt, zelfs wanneer ze maanden niet in de buurt van een stopcontact zijn gekomen. Geheugeneffecten waar vorige generaties accu’s last van hadden, zijn niet langer een probleem doordat Lithium-Ionaccu’s op ieder moment kunnen worden opgeladen, ongeacht hun laadstatus en zonder dat hun opslagcapaciteit daaronder lijdt. Bovendien zijn Lithium-Ionaccu’s beter voor het milieu door hun langere gebruiksduur: gereedschap dat langer meegaat met één oplaadbeurt, heeft minder vaak nieuwe elektriciteit nodig.

En voor wie denkt dat het nu niet meer beter kan: Bosch voert al jaren onderzoek naar de Lithium-Ionaccu’s en verbetert ze permanent. Het is dus gewoon wachten op de volgende doorbraak.

Ook interessant