Architectuur

Docks Bruxsel: 3 Gigantische keien in Azengar

Docks Bruxsel: 3 Gigantische keien in Azengar
Geopend voor het publiek in oktober 2016 met een bovengrondse oppervlakte van 61.000 m² (5 verdiepingen), vormt het nieuwe Docks Bruxsel Shopping District met zijn opvallende, contrasterende architectuur een eerste stap in de metamorfose die de hoofdstad van België ondergaat. Het project met een gemengde functie verwelkomt je vandaag aan de ingang van de groot-Brusselse regio. Een voormalig industrieel terrein in het noorden van Brussel werd herschapen in een levendige, aantrekkelijke site: een plek om te leven en te beleven, met straten en pleinen, in niets te vergelijken met de vormgeving-out van klassieke winkelcentra.

Ontworpen door ART & BUILD ARCHITECTS, omvat het project verschillende gebouwen, elk met hun eigen specifieke architectuur. Visueel verrassen ze en nodigen ze mensen uit te flaneren over de ruime wandelstraten, te genieten van de landschapsarchitectuur en van de smaakvol ingerichte winkels. Drie van deze gebouwen, met de organische contouren van reusachtige ‘keien’ werden bekleed met 19.340 op maat gemaakte zinken platen van VMZINC, goed voor 6.650 m²:
  • Het eerste gebouw huisvest een evenementenhal van 5.000 m² met een architecturale luifel aan de voorkant van het gebouw, gelegen aan het kanaal van Willebroek. Het is de toegangspoort van de stad.
  • De twee andere, overdekt met een enorm glazen dak, vormen een bioscoopcomplex met 8 zalen.

Het architectenbureau ART & BUILD ARCHITECTS besteedde enorm veel aandacht aan de toegepaste materialen (zink, hout, glas…) om continuïteit te creëren tussen de open ruimtes en de bebouwing. Ruw maar toch stijlvol, roepen deze materialen herinneringen op aan het industriële verleden van de wijk.

Bij de beslissing om zink te gebruiken, ging de voorkeur naar Azengar, het meest recente oppervlakteaspect in het productgamma van VMZINC dat zijn gelijke op de markt niet kent. De beslissing viel al in 2013, toen het product nog in de ontwikkelingsfase zat en vormt hiermee het bewijs van het vertrouwen dat de architecten stellen in het merk. “We zochten een textuur die mat, heterogeen en lumineus was. We waren enthousiast over de stalen die we zagen van Azengar. Zijn heldere en voorverweerde stijl doet denken aan de daken van Parijs.”, legt architect LILIA POPTCHEVA uit.

Duurzaam en recycleerbaar, zo werd Azengar ontworpen en geproduceerd met een ecodesign-benadering in elke fase van het proces die meewoog in de beslissing om het in het project toe te passen. Die duurzame benadering stemt overeen met de beroepsfilosofie van de architecten. Het internationale certificaat ‘BREEAM EXCELLENT’ dat het project al behaalde in de ontwerpfase, bewijst dit. Het werd toegekend omwille van de kleine ecologische voetafdruk van het project dankzij o.m. het gebruik van water uit het kanaal, de warmterecuperatie van een nabijgelegen verbrandingsoven, het gebruik van zonlicht via de glazen daken dat de binnenruimtes natuurlijk verlicht en de zonnepanelen op de groendaken.

Dankzij een bekleding die volledig in zink is, contrasteren de drie bouwvolumes met de andere gebouwen van het project en dragen ze bij tot de identiteit en de aantrekkelijkheid van het shoppingdistrict, dat talrijke winkels en restaurants telt, een museum gewijd aan de geschiedenis van de site, een bioscoop met 8 zalen en 7.000 m² kantoorruimtes.

Docks Bruxsel
VMZINC - © Georges De Kinder

Harmonieuze materialen

De grote zinken kei aan de voorzijde van het project combineert op subtiele wijze een sokkel van opengewerkt hout met metalen schubben terwijl de twee andere volumes uitsteken over gebouwen met gevels van terracotta en geperforeerd staal. De mix van deze materialen versterkt het zachte, minerale karakter van dit project.

Een glazen dak van 10.000 m², één van de verbindende elementen van het complex, is ook perfect in harmonie met het zink. Het biedt bescherming tegen de weersomstandigheden maar ook een raam op de lucht en de ‘keien’.

Zink: Een soepel materiaal

Door zijn grote manipuleerbaarheid, is zink een ideaal materiaal voor deze ovale volumes.
Het werd toegepast in schubvormige platen van VMZINC van verschillende afmetingen om zo aan te sluiten op de zacht glooiende vormen van de ‘keien’ en zich op elke hoogte aan te passen aan de omtrek van het gebouw. De oppervlakte van de kleinste plaatjes is 0,25 m², die van de grootste 0,50 m².

Om tijd te besparen, liet VMZINC de schubben in zijn Slovaakse vestiging te Bratislava produceren, op basis van het plan van het ontwerpteam. Ze werden kant-en-klaar geleverd op de site voor onmiddellijke plaatsing.

Het installatiebedrijf JACOBS & SOHN zorgde voor de bewerking van de kleine schubben op de rondste gedeelten van het bouwvolume, wanneer rechtstreekse aanpassingen op de structuur nodig waren.

Docks Bruxsel
VMZINC - © Georges De Kinder

Een nauwgezette architecturale plaatsing

JACOBS & SOHN installeerden de zinken schubplaten. De 19.340 schubben waaruit het volume is samengesteld, werden geleverd volgens een ingewikkeld, vooraf bepaald schema, wat het mogelijk maakte het volledige volume te installeren in 10 maanden, zonder ook maar één onderbreking. Een technisch huzarenstuk dat mogelijk werd gemaakt dankzij de flexibiliteit van het productieteam in Bratislava.

De teams van VMZINC boden extra ondersteuning voor dit project vanaf de ontwerpfase tot aan het werk op de werf.

De installatie van de zinken schubplaten had veel weg van de creatie van een beeldhouwkunstwerk. Elk onderdeel werd minutieus gehaakt aan een ander met behulp van bevestigingsklemmen en dan gespijkerd op het houten skelet. Dit garandeerde een discrete, elegante aansluiting en een hoge waterdichtheid.

Docks Bruxsel
VMZINC - Jump Picture

Ook interessant