Verbouwen

VMZINC zet de kroon op groots retailproject in Amsterdam

Aan het Amsterdamse Damrak, de route bij uitstek tussen het Centraal Station en het stadscentrum, wordt momenteel een gebouw uit de jaren ’60 getransformeerd tot een kledingparadijs met internationale allure. Het pand biedt maar liefst 21.000 m² winkeloppervlakte aan C&A en Primark, die er beide hun Nederlandse flagshipstores gaan openen en beantwoordt zo niet enkel aan de huidige wensen van grote retailers, maar ook aan het beleid van Amsterdam om het entreegebied van de stad een economische impuls te geven. “De stad een historische locatie teruggeven”, klinkt het uit de mond van de architecten. Daar helpt rasechte Amsterdammer C.J. Ockeloen eigenaar van Loodgietersbedrijf C.J. Ockeloen v.o.f., graag aan mee, door de bovenste verdiepingen van de gevel op een heel bijzondere manier met zink van VMZINC te bekleden en zo de kroon te zetten op een van de grootste binnenstedelijke retailontwikkelingen van dit decennium.

Gevel teruggeven aan de stad

Het bestaande pand aan Nieuwendijk 196 was wegens te veel kolommen en lage plafonds ongeschikt voor retail. Het werd daarom gesloopt en op de bestaande funderingen opnieuw opgetrokken. Voor het grotere pand aan Damrak 70, waar C&A als grootste retailgebruiker zat en waarin boven kantoorruimtes waren, bleek daarentegen het casco uitstekend geschikt voor de wensen van grote winkelketens: perfecte stramienmaten, de juiste hoogte van plafonds… Precies daarom dat voor dit pand de hele constructie van 9 etages (van -2 t.e.m. +6) gehandhaafd kon blijven en het geraamte van vloeren en kolommen kon blijven staan. Alleen moesten de installaties vervangen worden, moest de indeling opnieuw worden geconcipieerd voor 2 winkels, en moest vooral de gevel resoluut worden vernieuwd.

De facelift die het gestripte gebouw aan Damrak 70 krijgt, is een ontwerp van de New Yorkse architect Robert Stern (Ramsa). Het Nederlandse bureau Rijnboutt begeleidde Ramsa bij het ontwerp en nam na het definitieve ontwerp de werkzaamheden van Ramsa voor een groot deel over.

VMZINC zet de kroon op groots retailproject in Amsterdam

Authentiek uitzicht en hedendaagse ritmiek

“Als oppervlakteaspect voor de zinken gevelbekleding voor de bovenste 3 verdiepingen werd voor QUART-ZINC van VMZINC gekozen. Dit is een geprepatineerd, fluweelgrijs zink dat van bij het begin hetzelfde aspect heeft als dat van een natuurlijk zinken bekleding die al jaren blootgesteld werd aan weer en wind”, legt zinkwerker C.J. Ockeloen uit. “In Nederland wordt nog heel vaak gebruik gemaakt van natuurlijk of ‘gewalst’ zink zoals wij het noemen, maar in België wordt vooral geprepatineerd zink toegepast. Geprepatineerd is een ideaal aspect voor gevels of afwerkingen onder kroonlijsten, waar de vorming van de patinalaag over het algemeen trager verloopt, of voor renovatie, waar het beter aansluit met het oudere, reeds gepatineerde zink.”

“Als gevelbekledingstechniek schreef de architect in eerste instantie verticale gevelstroken van 3 meter hoog op 1 meter breed voor, met een soort zinken band die de verschillende stroken horizontaal met elkaar moest verbinden”, gaat C.J. Ockeloen verder. “Maar dat zijn afmetingen die technisch gezien niet kunnen worden gerealiseerd. Om naast de verticaliteit ook de levendige ritmiek van het Damrak – de passanten, het verkeer, de trams en de fietsers – te weerspiegelen, werd daarom gekozen voor een zogenaamd ‘losangesysteem’ met aangehaakte profielen in verschillende formaten enerzijds en zinken ‘roosters’ als verbindingsstrook anderzijds.”

1.200 m² aangehaakte profielen

“VMZ Aangehaakte profielen hebben alle kwaliteiten van VMZINC: een lange levensduur, een opmerkelijke onderhoudsvriendelijkheid en een gepercipieerde hoge kwaliteit. Daarnaast is het met zijn 8 kg/m² ook een licht materiaal en dus ideaal om er een oud gebouw als dit mee te bekleden”, weet C.J. Ockeloen.

“Deze techniek stemde ook het meest overeen met de oorspronkelijke wens van de architect om zinkpanelen met grote oppervlakten en een kleine overlapping te gebruiken. VMZ Aangehaakte profielen zijn beschikbaar tot op 4 meter lengte, maar standaard slechts in 2 as-op-asmaten. De architect wou echter verschillende formaten aaneenschakelen, dus hebben we de profielen – in totaal 1.200 m² over de 3 verdiepingen heen – in onze werkplaats op maat gezet en ze prefab naar de werf gebracht, wat een hoop tijdswinst betekent. Niet onbelangrijk bij deze werf, waar het bouwtempo erg hoog ligt. We zijn begonnen in april 2015 en zouden eind week 50 klaar moeten zijn.

Bijzonder aan de VMZ Aangehaakte profieltechniek is dat het VMZINC rechtstreeks op de bebording wordt geplaatst en er een continu doorlopende verluchte ruimte van minimum 20 mm achter het VMZINC moet worden voorzien, met doorlopende verluchtingsopeningen onderaan en bovenaan. Die klus kunnen we met onze firma perfect klaren vermits het ons aan ervaring zeker niet ontbreekt. Ik ben al op mijn 24ste mijn eigen zaak begonnen en ben nu bijna op pensioengerechtigde leeftijd, maar denk voorlopig nog helemaal niet aan stoppen. We werken momenteel met 6 vaste medewerkers – een unicum in een branche waar heel vaak met tijdelijke arbeidskrachten wordt gewerkt die minder goed opgeleid zijn dan de mijne. Medewerkers die samen met mij al heel wat andere mooie en grote zinkprojecten in Amsterdam op hun palmares kunnen zetten: de Westermoskee, de Noordergraafplaats, de Nieuwe Ooster… Alle windrichtingen dus (lacht). ! We werken in principe overal, vaak in onze thuisstad Amsterdam. Dan is het natuurlijk heel fijn dat ik alles op de fiets kan doen, het transportmiddel bij uitstek in een stad als deze.”

VMZINC zet de kroon op groots retailproject in Amsterdam

Slimme montage van VMZ Overlappingsprofiel

“Voor de ‘roosters’ die de 7de etage rondom rond omringen – 180 meter lang en 9 meter hoog in totaal – hebben we een slimme montage van 9 VMZ Overlappingsprofielen, zinken panelen die horizontaal en overlappend geplaatst worden, uitgedokterd. We hebben ze horizontaler geplaatst dan met deze techniek gebruikelijk is en ze bovendien verborgen bevestigd, zodat je echt het effect krijgt van ventilatiestroken, terwijl de muur op zich wel volledig bedekt is”, legt C.J. Ockeloen uit. “We hebben hiervan in de werkplaats op voorhand een maquette van 1 op 1 gemaakt en die samen met PRO-ZINC-technicus Fons Koning van VMZINC – die ik al van jongs af aan ken van een opleiding tot meester-koperslager en die net als ik extreem gepassioneerd is door zink en technisch ontzettend goed onderlegd is – goed bestudeerd, zodat het regenwater netjes kan worden afgevoerd. Het resultaat mag er zeer zeker zijn.

Het hele project is een klus waar ik en mijn werknemers trots op zijn. En die trots vind ik erg belangrijk in ons vak. Ik kijk er nu al naar uit om later met mijn kleinkinderen in de Bijenkorf aan de overkant van Damrak 70 een broodje te eten en te zeggen: kijk, dat heeft opa met VMZINC gedaan.”

Ook interessant