Slaapkamers

Dit moet je weten over airconditioning in de slaapkamer

Dit moet je weten over airconditioning in de slaapkamer
In de hitte slapen veel mensen slecht. Alhoewel het afgelopen zomer lang niet altijd even warm was in België, waren er alsnog dagen waarop de temperatuur richting de 30 graden Celsius ging. Ook in de slaapkamer werd het daardoor nogal warm. Met behulp van ventilatoren ben je mogelijk alsnog in slaap gevallen, maar natuurlijk is dat niet ideaal. In de volgende zomer kun je beter gebruik maken van een mobiele airco. Dit apparaat zal de lucht koeler maken in je slaapkamer, waardoor jij ook in de zomer in slaap kunt vallen in een koele ruimte. Hieronder lees je meer over een airco met slang in de slaapkamer.

Stil systeem

Veel mensen kopen liever geen airconditioning om dit vervolgens in de slaapkamer te gebruiken vanwege het geluid dat deze apparaten soms produceren. Dit wordt meestal gemeten in decibel en alle nieuwe systemen geven dit weer als een Sound Power Level. Hoe hoger het getal, hoe luider het systeem zal zijn. Je moet dus eigenlijk gaan voor een airco die zo stil mogelijk is, dus dan moet dit getal zo laag mogelijk zijn. Het beste kun je gewoon een stille mobiele airco slaapkamer aanschaffen zodat je geen last zult hebben van het geluid als je probeert te slapen.

Plaatsing

Airco's in de slaapkamer moeten idealiter links of rechts van een van de zijkanten van het bed worden geplaatst in plaats van direct boven het hoofdeinde of op de tegenoverliggende muur tegenover het bed. Dit om te voorkomen dat koude lucht direct op je wordt gedumpt terwijl je in bed ligt, wat te winderig kan zijn en 's ochtends een droge keel kan veroorzaken. Plaats het apparaat in een ruimte waar koude lucht niet direct op je wordt geblazen. Dit is een algemene regel voor het plaatsen van een airconditioner, maar is vooral belangrijk in een slaapkameromgeving.

Juiste maat

Om een slaapkamer effectief te koelen is een kleinere unit meestal voldoende. Afhankelijk van de grootte van de ruimte, bepaalt de output die je nodig hebt. Online kun je een ruwe handleiding vinden die je hiervoor kunt gebruiken om te bepalen hoeveel kilowatt je nodig hebt bij de aankoop van een mobiele airco. In dit artikel geven we je hierover ook alvast wat informatie. Is je slaapkamer 60 vierkante meter groot? Je hebt dan 8,4 kW nodig, maar bij een kleine ruimte van circa 20 vierkante meter heb je al genoeg aan een mobiele airco van 2,8 kW.

Andere functies

  • Invertersystemen, zodat ze niet altijd op volle capaciteit werken en 30 procent minder energie verbruiken dan niet-invertersystemen
  • Een afstandsbediening zodat je vanuit bed kunt bedienen!
  • Een airconditioner met een sleeptimer zodat je het systeem niet de hele nacht hoeft te gebruiken en geld kunt besparen. Sommige hebben zelfs een functie die de temperatuur geleidelijk verhoogt voordat ze worden uitgeschakeld, zodat er geen plotselinge stijging van de omgevingstemperatuur is wanneer het systeem wordt uitgeschakeld. Dit verkleint de kans op ruw wakker worden midden in de nacht!

Ook interessant