6 tips om de warmte in huis het hoofd te bieden

Bron: Bouw & Wonen
6 tips om de warmte in huis het hoofd te bieden
De lente is officieel begonnen! De temperaturen stijgen en we kunnen ons gaan voorbereiden op warmer weer. Omdat je maar beter goed beslagen ten ijs kunt komen, geven je alvast een aantal tips om warmte in huis het hoofd te bieden.

1. Laat de gordijnen en ramen dicht

Toegegeven: het wordt er wel donker van in huis. Maar het is het beste om de gordijnen zoveel mogelijk dicht te laten, zodat er minder warmte naar binnen komt. Ook de ramen kun je beter dichtlaten als de zon fel schijnt. De ochtend of namiddag is de beste tijd om je huis te luchten.

2. Airconditioning

Deze tip ligt voor de hand: schaf airconditioning aan. Dit blijft een van de meest effectieve manieren om hitte te bestrijden. Natuurlijk hangt er aan een airco wel een prijskaartje. Er liggen tegenwoordig echter ook genoeg budgetvarianten in de schappen. Een andere optie is om een airco op afbetaling te kopen.

Je kunt eventueel ook zelf een soort airco maken. Hiervoor heb je wel een ventilator nodig. Vul een paar plastic flessen met water en leg deze in de diepvries. Zodra de flessen zijn bevroren zet je die voor je ventilator. De ventilator blaast dan koude lucht de ruimte in.

3. Zet de elektrische apparaten in huis helemaal uit

Het kan helpen om de elektrische apparaten in huis helemaal uit te zetten in plaats van op standby. Er kan namelijk veel warmte van zulke apparaten afkomen. Ook koken kan voor veel warmte in huis zorgen. Een mooi excuus om eten te bestellen of de barbecue buiten aan te gooien.

4. Eet lichte maaltijden en drink veel water

Het is bij hele warme temperaturen het beste is om licht te eten. Denk aan een frisse salade en veel fruit. Daarnaast kun je beter een aantal kleine hapjes eten dan één zware maaltijd. Je lichaam moet namelijk veel te hard werken om dat te verteren.

Drink veel water op een warme dag, ten minste twee liter. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, werkt ijskoud water averechts. Hierdoor krijg je het juist alleen maar warmer. IJsblokjes kun je om diezelfde reden beter in de vriezer laten liggen. Ook alcohol en koffie zijn minder verstandig als het heet is. Drink je toch alcohol of koffie? Drink er dan altijd een glas water naast.

5. Zet een opblaasbaar zwembad in de tuin

Een écht zwembad in de tuin is misschien niet voor iedereen weggelegd. Maar een opblaasbaar zwembadje is lief voor de portemonnee en kan absoluut voldoen aan de behoefte aan verkoeling. Het kan bovendien voor de nodige plezier zorgen.

6. Neem je matras mee naar beneden

Heb je een slaapkamer boven? Het kan daar ontzettend heet worden, waardoor je wellicht niet kunt slapen. De oplossing is simpel: neem je matras mee naar beneden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo