Tuin

De verzorging van kamerplanten

Naast de zichtbare sierlijke waarde hebben kamerplanten ook een klimatologische waarde. Uw leefklimaat verbetert namelijk sterk doordat planten de lucht zuiveren en ze vocht afgeven. Dus hoe meer planten in uw kamer, des te groter de verbetering. Maar kamerplanten vragen wel behoorlijk wat aandacht en verzorging willen ze het naar hun zin hebben. En wat is nou eigenlijk een 'kamerplant'. Een typische term want er zal geen enkele plant spontaan in uw kamer ontspruiten (alleen zwammen lukt dit onder bijzondere omstandigheden). Tuinman Jurgen Smit vertelt u daarom het wel en wee van deze geliefde planten.

Met de kamerplant bedoelen we een plantengroep die in staat is in het kamermilieu te overleven. Daar is direct het eerste probleem want eigenlijk willen de planten niet zelf maar u dwingt ze er wel toe. U zult dus de voorwaarden van het kamermilieu aan moeten passen zodat het wat gaat lijken op het milieu dat heerst in het gebied van herkomst.

Licht

-Ten eerste is de hoeveelheid licht die de plant ontvangt van belang. De bladgroenkorrels kunnen door gebruik van zonne-energie water en koolzuurgas omzetten in onder andere suiker hetgeen een bouwstof is voor de plant. Elke plant heeft zo zijn eigen hoeveelheid zonlicht nodig (uitgedrukt in hoeveelheid Lux). Een cactus heeft bijvoorbeeld met 10.000 Lux een plek in het raamkozijn nodig terwijl een Philodendron scandens en een Draceana (beide 300 tot 400 Lux) wel 3 tot 4 meter van het raam af kunnen staan, maar daar houdt het dan ook meteen op!

-Verder verwijderd van het raam gaat wordt een plant niet mooi omdat daar gewoonweg te kort licht is. De lichtsterkte neemt namelijk zeer snel af. De definitie luidt dat de lichtsterkte omgekeerd evenredig is aan de afstand. Dit houdt in dat op 1 meter uit het raamkozijn de lichtintensiteit al gehalveerd is. Zet u desondanks een plant toch donkerder dan zal deze u trakteren op een mindere en slappe groei, lichte bladkleur, bladval en vatbaarheid voor ziekten. Dit laatste kunt u trachten te verhelpen met spuitmiddelen maar daarmee bestrijdt u slechts de symptomen zonder de oorzaak aan te pakken.

Water

-Naast licht is water van groot belang. Door velen wel onderkent maar toch meestal fout uitgevoerd. Veelal is de watergift 1x per week en dan ook allemaal tegelijk terwijl de ene plant vaker water nodig heeft dan de andere plant. Het juiste moment van water geven is afhankelijk van de plant, standplaats, temperatuur en luchtvochtigheid en zal door u moeten worden vastgesteld door de plant gedurende een langere periode nauwlettend in de gaten te houden. In de regel kun je zeggen dat je weer water geeft op het moment dat de potgrond bijna is uitgedroogd. Hiermee voorkom je ook nog dat de wortels continu in een vochtige omgeving staan waardoor ze niet zullen gaan rotten. Overigens kunt u het water het beste ontkalken (koken) en op kamertemperatuur opdienen om de planten niet onnodig te laten schrikken.

Temperatuur en luchtvochtigheid

-En dan de twee laatste belangrijke factoren voor een goede groei van 'kamerplanten': temperatuur en luchtvochtigheid. Deze hebben met elkaar te maken. Des te hoger de temperatuur van uw woonkamer, des te meer waterdamp de lucht moet bevatten om de juiste luchtvochtigheid te krijgen. Wij mensen voelen ons het prettigst bij 40-65% luchtvochtigheid terwijl bijna alle planten het best gedijen bij 40-90%. Bij een te lage luchtvochtigheid kan de plant uitdrogen, blad sterft af en wederom zal ze vatbaarder zijn voor ziekten en plagen. Verhogen van de luchtvochtigheid kan door sproeien, waterbakken aan radiatoren, hydrocultuur planten en door meer planten in uw woonkamer te plaatsen (deze verdampen water).