De verschillende soorten salontafels

20 juni 2019 Bron: Bouw & Wonen
De verschillende soorten salontafels
Hoe je het ook draait of keert, de salontafel is een centraal stuk in de woonkamer. Enerzijds dient het als decoratie of zelfs om decoratie op te zetten. En anderzijds is het ook een heel nuttig ding. Als je ís avonds languit op de bank ligt, wil je daar je potje thee en je versnaperingen op kunnen zetten. Of er zijn van die dagen dat je aan je salontafel eet. Kortom de salontafel is niet alleen heel veelzijdig, er zijn ook veel verschillende soorten salontafels. En daar gaan we in dit artikel verder op in.

Verschillende maten

Salontafels zijn er in verschillende maten en soorten. Zo kan je bijvoorbeeld opteren voor een grote, robuuste salontafel. Dit past mooi in een klassiek interieur met zware meubels. Daar heb je uiteraard ook veel plaats voor nodig. De meeste modellen hebben ook onderaan nog een plank waar je afstandsbedieningen en tijdschriften op kwijt kan.
Voor een kleine woonkamer kan je dan weer beter een kleine, lichte salontafel kopen. Die kan je dan ook makkelijk verplaatsen en maakt de ruimte veelzijdiger. Meerdere kleine salontafels kunnen ook leuk gecombineerd worden om er een speels geheel van te maken. Dan gebruik je ze soms als salontafel of soms al bijzettafeltje naast het bankstel.

Materialen

De meest gebruikte materialen voor salontafels zijn hout of glas. Elk heeft zo zijn eigen voor en nadelen.
Een houten salontafel heeft als voordeel dat krassen niet heel zichtbaar zijn en voelt ook warm aan. Als je opteert voor een salontafel met glazen blad, heb je iets dat niet snel veroudert. Glazen tafels zien er licht en luchtig uit. Nadeel is misschien dat je het stof er beter op ziet liggen en dus meer zal moeten afstoffen.

Opbergruimte

Er zijn ook salontafels met opbergruimte. Extra opbergruimte komt altijd van pas. Als je in een klein huis woont, kan je bijvoorbeeld opteren voor een opbergkoffer als salontafel. Deze biedt het maximum aan extra ruimte. Enig minpunt is dat je enkel aan de spulletjes kan als je eerst alles van de tafel haalt.
Een plank onderaan de salontafel is veel praktischer, maar kan soms rommelig worden. Als je daar niet van houdt, zijn er ook best wat modelletjes met lades. Zo kan je alles netjes opbergen uit het zicht en kan je er toch ten allen tijden aan zonder de hele tafel te moeten ontruimen.

Voor je beslist, kijk je dus best naar de functionaliteiten, het materiaal en de stijl. Je wilt immers dat je nieuwe aanwinst ook mooi past in je huidig interieur.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo