De mogelijkheden van beglazing bij ramen en deuren

3 januari 2020 Bron: Bouw & Wonen
De mogelijkheden van beglazing bij ramen en deuren
Goede ramen en deuren kunnen u helpen met besparen op uw energiefactuur, geven uw huis een nieuwe en verzorgde look en werken preventief tegen inbrekers. Om te kunnen besparen met ramen en deuren is echter niet alleen het materiaal van de ramen en deuren belangrijk, maar ook het type beglazing waarvoor u kiest. Hieronder leest u alles over de verschillende mogelijkheden als het gaat om de beglazing van ramen en deuren.

Enkelglas

Enkelglas wordt eigenlijk bijna niet meer gebruikt. Dit omdat het niet stevig is en omdat het slecht isoleert. Vanaf 1 januari 2020 is het in Vlaanderen zelfs verplicht om minimaal dubbelglas in uw ramen en deuren te hebben. Enkelglas kan nog wel gebruikt worden voor bijvoorbeeld een tussendeur.

Dubbelglas

Dubbelglas is de eerste optie voor beglazing bij ramen en deuren. Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten met lucht tussen de platen. Dit laagje lucht tussen de platen zorgt ervoor dat er minder warmte uit uw woning kan ontsnappen, waardoor uw energiefactuur lager uit zal vallen. Per vierkante meter kost dubbelglas gemiddeld 115€. Door de isolerende werking zal u met dubbelglas flink kunnen besparen op uw energiefactuur. Bij 20m2 dubbelglas zal u ongeveer 140€ per jaar besparen op uw energiefactuur.

HR++ glas

HR++ glas bestaat ook uit twee glasplaten, alleen zit er in plaats van lucht een isolerende stof tussen de twee platen. Dit zorgt ervoor dat u met HR++ glas nog meer zal kunnen besparen op uw energiefactuur. Per vierkante meter kost HR++ glas gemiddeld 130€. Bij 20m2 HR++ glas bespaart u gemiddeld 260€ per jaar. Dit is dus flink meer dan bij dubbelglas.

Triple glas

Triple glas, ook wel HR+++ glas genoemd, bestaat uit drie glasplaten. Tussen de glasplaten zit er, net zoals bij dubbelglas, een isolerende stof. Triple glas is steviger en isoleert beter dan de varianten die hierboven worden genoemd. De extra glasplaat zorgt wel dat triple glas een stuk zwaarder is dan de andere opties die hierboven worden genoemd. Hierom is het belangrijk om te controleren of uw woning stevig genoeg is voor triple glas.

Dit zijn de belangrijkste opties als het gaat om beglazing van ramen en deuren. Voor bepaalde situaties zijn er ook speciale soorten glas beschikbaar, zoals glas met extra beveiliging.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo