Tuin

De magie van de lelie

De lelie heeft van oudsher iets magisch en staat in allerlei culturen symbool voor verschillende zaken. In de middeleeuwen stond de leliebloem symbool voor de vrede, je zag hem daarom regelmatig op vaandels staan. Nu nog steeds staat de bloem voor reinheid, pure onschuld en maagdelijke liefde, de lelie wordt daarom veel gebruikt als versiering op het altaar van de maagd Maria.

De lelie, de witte in het bijzonder, wordt bij ons vooral geassocieerd met de dood en dat is mooi maar ook jammer. Mooi omdat iedereen een waardig afscheid verdient en daar past de lelie, trots als deze is, uitstekend bij. Jammer omdat je als lelie zijnde meteen zo'n naam hebt en kom daar maar eens vanaf. Het zou de lelie recht doen als we hem meer gaan zien als snijbloem waar we prachtige creaties van kunnen maken.

Als de bloemen goed worden behandeld staan lelies ongeveer twee weken mooi op de vaas. Na aanschaf moeten de stelen schuin worden afgesneden zodat de bloem makkelijker water op kan nemen en worden de onderste bladeren verwijderd zodat er geen blad in het water hangt. Voordat de bloemen op de vaas worden gezet is het verstandig om de vaas even met water en een klein scheutje chloor om te spoelen zodat aanwezige bacteriën worden gedood. Naspoelen met schoon water en de schikking kan beginnen. Als het een boeket moet worden dan gebruikt u uiteraard de gehele takken die u eventueel nog wat op maat snijdt. U kunt dan alle takken bij elkaar zetten, dat misstaat zeker niet maar persoonlijk vind ik het mooier als de lelie wat meer ruimte krijgt. Als de lelietakken worden verdeeld over meerdere (dezelfde) vazen en er wordt een groep of rij van gemaakt dan heeft elke bloem de ruimte en is het effect veel groter. Het lijkt misschien een beetje zonde maar de leliebloemen kunnen ook worden afgeknipt zodat ze in een laag bloemstuk passen, de nadruk komt dan helemaal op de bloem te liggen.

Stuifmeel

Elke leliebloem heeft stuifmeel en een aantal soorten geeft af. Als u gaat wrijven of u probeert het stuifmeel met water te verwijderen dan krijgt u vlekken. Als het om een kledingstuk gaat dan gooit u het meteen in de was of u laat de vlek rustig opdrogen en borstelt het stuifmeel eraf. U kunt ook plakband gebruiken; het stuifmeel zal hieraan blijven plakken. Als er nog wat stuifmeel achterblijft dan is het een kwestie van tijd want door zonlicht zal de vlek verdwijnen.

Lelies kunnen we in drie groepen verdelen; de aziaten, de orientals en de longiflorums. De Aziaten worden veel gebruikt in gemengde boeketten, ze hebben stelen van max. 80 cm, smal blad en bloemen met een diameter van zo'n 15 cm. De bloemkleuren waaruit u kunt kiezen zijn: wit, geel, roze en oranje. Orientals staan bekend als de koningin onder de bloemen. De bloem kan een doorsnee hebben van wel 25 cm en heeft een vrij sterke, bijna verslavende, geur. Voorheen waren deze orientals alleen verkrijgbaar in wit en roze maar tegenwoordig zijn ze er ook in geel ('Yelloween') en oranje ('Orania'). De longiflorums is wel de bekendste leliegroep met opvallende witte ('White heaven' is een van de mooiste) trompetvormige bloemen. In Amerika staat deze bloem symbool voor de hoop en is zeer populair als potplant tijdens de paasdagen, hij wordt daar dan ook 'Easter-Lily' genoemd. De bloemtak kan enorm lang zijn tot wel 1,5 meter wat hem ook geschikt maakt als solitair. Zet maar eens een enkele tak in een ranke hoge glazen vaas en u heeft al een blikvanger.

Kerstmis is in zicht en het duurt niet lang meer en er worden kerststukjes gemaakt. Kijk dan ook eens tussen de leliebloemen die worden aangeboden en probeer deze in de stukken te verwerken. Kerststukken worden daardoor chiquer en vrolijker. Zelfs een enkele leliebloem gevuld kan al decoratief zijn, stamper en meeldraden eruit knippen en een kerstbal ervoor terugstoppen; lekker gek maar wel leuk.