De gezondheidseffecten van de ideale temperatuur in huis

28 augustus 2018 Bron: Bouw & Wonen
De gezondheidseffecten van de ideale temperatuur in huis
De temperatuur in huis is best belangrijk. Te warm of te koud is niet comfortabel en kan zelfs slecht zijn voor je gezondheid. Het is dus goed om de ideale temperatuur te bepalen en om te zorgen dat het altijd die temperatuur is in huis. Weet jij hoe het zit met temperatuur en gezondheid?

Temperatuur en luchtvochtigheid

De temperatuur en de luchtvochtigheid hangen nauw met elkaar samen. In warmere lucht kan meer vocht worden opgenomen dan in koude lucht. Daardoor is de relatieve luchtvochtigheid van koude lucht hoger dan van warme lucht. Een te lage luchtvochtigheid is niet gezond voor je luchtwegen en slijmvliezen. Maar een te hoge luchtvochtigheid kan weer problemen geven met schimmels, wat ook erg ongezond is. Met de ideale temperatuur heb je ook de ideale luchtvochtigheid, waardoor je veel gezonder leeft. Door het gebruik van de juiste meetapparatuur meet je zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid.

Temperatuur en comfort

De meeste mensen voelen zich comfortabel met een temperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius. Erboven is het te warm, eronder is het te koud. Nu hangt er ook veel af van jezelf (ben je een koukleum of juist niet). En ook het vetpercentage speelt een rol, want magere mensen hebben het sneller koud dan mollige mensen. Daarnaast is ook de leeftijd belangrijk: oudere mensen hebben het ook sneller koud. Als je het koud hebt gaat je verbranding omhoog. Misschien een goed idee als je wilt afvallen, maar voor je algemene gezondheid is het goed om de temperatuur comfortabel te houden. De juiste meetapparatuur helpt om dit voor elkaar te krijgen.

Lagere temperatuur in de slaapkamer

De temperatuur in de slaapkamer is anders dan die in de rest van het huis. Bij het slapen gebruiken we het liefst dikke dekens. Je slaapt het beste als het in de kamer net iets koeler is dan gemiddeld. De dekens zorgen voor voldoende warmte, terwijl je wel lekkere frisse lucht om je heen hebt. De slaapkamer temperatuur is het beste rond de 18 graden. Hang dus ook in de slaapkamer een thermometer.

De ideale temperatuur in huis heeft veel invloed op je eigen comfort. Het heeft ook veel invloed op je gezondheid, omdat het bepaalt hoe hard je lichaam moet werken om op temperatuur te blijven. De ideale temperatuur ligt tussen de 20 en 22 graden, met uitzondering van de slaapkamer. Isoleren met behulp van zonwering kan in de zomer al heel veel helpen om je huis koel te houden. En in de winter zet je nu de verwarming vast een graadje hoger. Tenslotte is je gezondheid het belangrijkste dat je hebt!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo