Architectuur

De gevolgen van budget- en termijnoverschrijding bij bouwprojecten

De gevolgen van budget- en termijnoverschrijding bij bouwprojecten
Het gebeurt wel vaker dat een architect bij de uitvoering van een project vaststelt dat de grenzen van het budget of de termijn worden overschreden. In een klimaat van time is money zijn vorderingen om de meerkost of het geleden verlies te verhalen op één van de andere bouwpartners geen uitzondering. NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, organiseert hierover een colloquium op vrijdagnamiddag 14 december 2012 bij N-ALLO in Mechelen.

Op het colloquium verneemt de architect onder andere hoe hij of zij de risico’s kan analyseren en welke technieken hij kan hanteren om overschrijdingen in te dijken. Ook komt aan bod waar men contractueel op moet letten en wat te doen wanneer het probleem zich effectief stelt. Tevens wordt aangegeven welke de verantwoordelijkheid hierin is van de andere bouwpartners.

In het eerste deel van de middag plaatst Meester Christophe Lenders van GSJ advocaten de aansprakelijkheid van de architecten in deze thematiek in het juiste juridische perspectief. Vervolgens heeft architect Steven Daelman, uitvoerend bestuurder van AR-CO, het over de verzekerbaarheid van budget- en termijnoverschrijdingen. In het laatste deel voor de pauze heeft Dhr. Filip Raymenants, ING Adviseur Real Estate, het over het financiële aspect.

In het colloquium komt ook de prijs- en termijnbewaking in de sociale woningbouw ruim aan bod. Dhr. Koen Spitaels, afdelingshoofd projectrealisatie bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), geeft meer uitleg bij een aantal instrumenten die de VMSW heeft ontwikkeld om prijsbeheersing te faciliteren. Deze bestaan o.m. uit een simulatietabel met genormeerde oppervlaktemeting voor eerste voorontwerpen, standaard bestekteksten met dito meetcode en toezicht op de economische aspecten bij het ontwerpen. Naast deze instrumenten en hun toepassing wordt het contracteren van termijnen behandeld in het kader van de wetgeving overheidsopdrachten.

Afsluitend geeft architect Steven Daelman van AR-CO aan hoe prijsoverschrijdingen ingedijkt kunnen worden en hoe ver de taak van de architect reikt wat termijnafspraken betreft. Er is ook de mogelijkheid voorzien om nadien vragen te stellen aan alle sprekers.

Praktisch
Het colloquium ‘Budget- en termijnoverschrijding bij bouwprojecten’ vindt plaats op vrijdag 14 december in het auditorium van N-ALLO, Elektriciteitslaan 68, 2800 Mechelen.

Ontvangst vanaf 13.00u, verwelkoming en aanvang presentaties om 13.30u stipt. Het einde is voorzien omstreeks 17.00u. De avond is exclusief voor architecten, ingenieur-architecten, interieurarchitecten en hun medewerkers. NAV-leden of AR-CO -verzekerden betalen 30 EUR excl. BTW; niet-NAV-leden of niet AR-CO -verzekerden 75 EUR excl. BTW. Inschrijven kan via www.nav.be

Ook interessant