Architectuur

Architectencolloquium 'Nabuurschap en zijn juridische gevolgen'

Architectencolloquium `Nabuurschap en zijn juridische gevolgen`
Vlaanderen raakt stilaan volgebouwd. Dit betekent dat bouwprojecten steeds vaker te maken hebben met de aanwezigheid van aanpalende buren. Soms kan een nabijgelegen buur hinder van de bouwwerken ondervinden. Dikwijls wordt dit snel rechtgezet, maar in sommige gevallen kan dit voor discussies zorgen. NAV wil met dit colloquium de architect een inzicht geven wat onder burenhinder tijdens bouwwerken mag verstaan worden, hoe dit te vermijden is en hoe de architect kan bemiddelen. Het colloquium, in samenwerking met PROTECT, gaat door op donderdag 15 december 2011, in Gent.

Tijdens de bouwwerken loopt niet altijd alles zoals gepland. Hierdoor kunnen de buren bij momenten hinder ondervinden. Gelukkig kunnen vele problemen, foutjes, misverstanden,… worden rechtgezet of wordt er gezocht naar een billijke oplossing. Bij gebrek aan enige goodwill gaan de poppen echter wel eens aan het dansen. Een negatieve trend die steeds vaker het bouwgebeuren insluipt. Zo registreren de Belgische vredegerechten jaarlijks 40.000 conflicten tussen buren. Hoofdzakelijk zijn die te linken aan huis- en tuinaangelegenheden.

NAV wil met dit colloquium de architect inzicht geven in alle aspecten van het nabuurschap en vooral aangeven hoe discussies vermeden of bemiddeld kunnen worden.

De namiddag start met een blik op de administratieve, burgerrechterlijke en buitencontractuele benadering (erfdienstbaarheden) van nabuurschap. Meester Yves Loix en meester Dominique De Bie (GSJ Advocaten) lichten hierbij toe wat als hinder voor, tijdens en na de werken begrepen kan worden. Vervolgens illustreert architect Urbain Van De Voorde de praktische aanpak en oplossingen voor de architect.
Daarna is het woord aan ere-vrederechter dhr. Jan Nolf om een zicht te geven hoe een vrederechter oordeelt bij bepaalde geschillen.
Tot slot licht ing. Marcel Mertens (Protect Verzekeringen) het belang van de tegensprekelijke plaatsbeschrijving in het kader van de ABR polis toe.
Na de vragenronde is er een afsluitende receptie voorzien.



Dit colloquium, in samenwerking met PROTECT, gaat door op donderdagnamiddag 15 december 2011, in het Archipel Business Center te Gent. Aanvang van de namiddag is voorzien om 13u, tot 17u.
NAV-leden of PROTECT-verzekerden betalen hiervoor 40 EUR (excl. btw). Voor andere deelnemers wordt 85 EUR (excl. btw) aangerekend. Inschrijven op voorhand is verplicht.

Meer informatie en inschrijvingen: www.nav.be of bij Hans Wynant (Projectcoördinator): 050/474.670

Ook interessant