Architectuur

De chiro van Olen in het spoor van Al Gore en Kamp C

Afgelopen vrijdag werden de bouwplannen voor van de Chiro van Olen toegelicht. Het is een bijzonder project omwille van de omvang (1600 m2), de functies (Chiro lokalen, feestzaal en bivakplaats), de ecologische aanpak met strobalen en de organische architectuur van architect Henk Van Aelst (energieaward winnaar 2007). De werken zouden dit jaar nog aanvatten.

Het gebouw bestaat uit 2 bouwdelen: het kopgebouw met de grote ovale zaal met restaurant en het achterliggende gebogen bouwdeel met chiro lokalen. De zaal over twee verdiepen met vide en verticale raampartijen als wimpels is de blikvanger voor de bezoekers. Achter de ovale grote zaal is de centrale dubbel hoge inkom met trappenhal. De chiro lokalen begrenzen de speelweide in een zachte boog. De rechte wand aan het speelbos is op het gelijkvloers uitgevoerd in gesloten metselwerk voor sanitair en berging, op de verdieping nabij de kruinen van de bomen bevinden zich opnieuw chiro lokalen.
De dakhelling, dakoversteek, buitenbalkons, terrassen en beglazing benadrukken de relatie naar de speelweide met vlaggenmast.
De lokalen op de verdieping kunnen worden gebruikt als nachtverblijf. Hierdoor kan het gebouw worden verhuurd in de vakanties aan externe jeugdverenigingen.

Ecologisch concept

De buitenwanden worden uitgevoerd in enerzijds gevelsteen met 10 cm rotswol en leem, klei of traskalk cement op strobalen. De dakstructuur wordt uitgevoerd in gelamineerde balken waartussen strobalen. De binnenwanden zijn uitgevoerd in metselwerk. Een extra grote regenwaterput wordt gebruikt voor de wc spoeling.

Energetisch concept:

De strobalen in dak en wanden zorgen voor een goede isolatie.