Architectuur

De beste designers in België volgens IDEAT: Stefan Schöning

'De meest Belgische der designers', zo wordt de 42-jarige Stefan Schöning in de Belgische special van het Franse designmagazine IDEAT aangekondigd. De creaties van de Antwerpenaar blinken uit door hun discretie, in die mate dat ze soms haast onopgemerkt hun stempel op een ruimte weten te drukken. Bescheidenheid is in zijn ogen dan ook eerder een troef dan een beperking.

U werd in 2008 op de Biënnale van Kortrijk verkozen tot 'designer van het jaar'. Wat betekent die onderscheiding voor u?

Ik was uiteraard erg aangenaam verrast! Je kan er als designer immers moeilijk helemaal zeker van zijn dat je de juiste richting uitgaat. Ik beschouw de prijs als een beloning voor tien jaar coherent werken.

Uw werk werd er gekarakteriseerd als 'noch spectaculair, noch trendy'. Ziet u dit als een compliment?

Ik zou niet weten waarom designs per se spectaculair zouden moeten zijn. Ik hecht veel belang aan het compliment dat Paul Peyskens me ooit gaf. Hij heeft me een jaar gevolgd voor een documentaire op televisie en vergeleek mijn stijl met de heldere vormelijke taal van Hergé. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is het erg moeilijk om iets nieuws met de nodige bescheidenheid te ontwerpen.

Lees verder op Architectura.be

Ook interessant