De Rotterdam CS boekenserie

  NL   23 december 2014 Bron: Trichis Publishing
Jarenlang is er hard gewerkt om in Rotterdam een nieuw Centraal Station te bouwen. Niet alleen het station is vernieuwd, de gehele omgeving eromheen is veranderd. Zowel bovengronds als ondergronds is het station aangepast aan de nieuwe tijd, waarin naar schatting dagelijks 320.000 reizigers van het station gebruik zullen maken. De Rotterdam CS boekenserie is een cassette met drie boeken:
Deel 1. Reizigers en Rotterdammers
Deel 2. Het station als magneet
Deel 3. En dan nu: een nieuw Rotterdam Centraal

Het project Rotterdam Centraal beperkt zich lang niet alleen tot een nieuwe stationsterminal. Het omvat ook een aangepast en vernieuwd metrostation, dat met de aanleg van RandstadRail een reikwijdte kreeg tot ver buiten de binnenstad: het boren van een metrotunnel onder de Statenweg, de bouw van nieuwe metrostations, het aanpassen van de Hofpleinlijn. En er is nog meer: de verkeerstunnel onder het Weena is vernieuwd, een tweede verkeerstunnel is gegraven. Onder het Kruisplein is een parkeergarage in aanbouw. Een nieuwe fietsenstalling is er onder het Stationsplein. Ook de omgeving van het vernieuwde station is aangepakt. Rotterdam Central District ontwikkelt zich tot prominent, dynamisch entreegebied van de stad.

Het oude station van architect Sybold van Ravesteyn is deel voor deel gesloopt. Een tijdelijk station is gebouwd omdat tijdens de bouw van de nieuwe terminal alle activiteiten gewoon moesten doorgaan. In een strak schema van verschillende fasen is telkens een nieuw deel van het station tot stand gekomen. Eerst de overkapping over de sporen, daarna de kap van de stationshal, die met zijn karakteristieke punt ver de stad in steekt.

Zo'n bijzonder project verdient een serie bijzondere boeken. Boeken waarin het gehele proces van vernieuwing in tekst en beeld tot uitdrukking komt. Waarin de weg van oud naar nieuw overzichtelijk staat uitgestippeld. Van het oude station tot aan de nieuwste technische snufjes. Van alles wat er bij de bouw kwam kijken. Van Hogesnelheidslijn tot RandstadRail, van metrostation tot parkeergarage, van stationskap tot de zonnecellen van de overkapping. Een serie boeken waarmee de stad kan terugkijken op een periode waarin, ondanks alle ontberingen, met alle mogelijke betrokkenen iets groots is verricht.

Bestel dit boek:

Auteur Ben Maandag heeft alle ontwikkelingen rondom Rotterdam Centraal van het begin tot het eind gevolgd, eerst als journalist van het AD/Rotterdams Dagblad, later als zelfstandig schrijver en publicist.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo