Verbouwen

De Planckaerts ‘goe bezig’? Helemaal niet!

De Planckaerts ‘goe bezig’? Helemaal niet!
Met zijn anderhalf miljoen kijkers is ‘Château Planckaert” momenteel een regelrechte kijkcijferhit. De populaire familie knapt er een vervallen kasteel in Frankrijk op, maar zondigt zowat tegen alle veiligheidsregels in de bouw. We mogen dan ook met recht en reden zeggen dat Eddy en co niet ‘goe bezig’ zijn, ook al zongen ze ooit van wel. Om het belang van veiligheid in de bouw te benadrukken, heeft de Confederatie Bouw al anderhalf jaar de campagne www.safetymypriority.be lopen. Met onder meer tal van tips en adviezen voor bouwbedrijven en klussers.

De familie Planckaert is al twee decennia lang de populairste familie in docusoapland. Sinds enkele weken loopt op zondagavond op een “Château Planckaert”, een programma waarin de familie een vervallen kasteel in Frankrijk tracht op te knappen. Wie in de bouw werkt en dus de nodige veiligheidsregels kent, schrikt zich een bult bij het aanzien van de werkzaamheden van de Planckaerts. Zelfs als klussers zouden ze zich beter aan essentiële veiligheidsvoorschriften houden, zo niet belanden we in één van de volgende afleveringen met één van de familieleden in het ziekenhuis.

Enkele voorbeelden van zware fouten op de werf van ‘Château Planckaert’ tijdens de uitzending van vorige week (18 oktober 2020):

  • OSB-platen die met een kraan getild worden, maar met ongelijkmatig verdeeld gewicht. Een lading schoot los en de onervaren kraanman Junior kreeg de hefvorken van de kraan tegen zijn hoofd, met kneuzingen tot gevolg.
  • Bij het doorzagen van dragende dakbalken balanceerde Francesco over de dakbalken, maar dat zonder zekering of valbescherming.
  • Dragende dakbalken doorzagen terwijl men op het dak zelf staat. Ook hier weer levensgevaarlijk.
  • Binnen de draaicirkel van de kraan staan

De Planckaerts geven met andere woorden helemaal niet het goede voorbeeld, ook al zijn ze al jaren actief in de bouw- en verbouwsector. Maar terwijl bouwbedrijven steeds meer de nadruk leggen op veiligheid, kunnen we bij deze familie ronduit spreken van amateurisme. En dat is in de bouwsector bijzonder gevaarlijk.

Daarom lanceerde de Confederatie Bouw anderhalf jaar geleden op haar BouwForum de campagne ‘Safety My Priority’, die tot doel heeft te sensibiliseren en het aantal arbeidsongevallen in de bouw te halveren. Op de website www.safetymypriority.be kunnen aannemers het charter ondertekenen waardoor ze zich engageren om van veiligheid een topprioriteit te maken. Er zijn ook adviezen te vinden, bijvoorbeeld over het werken op hoogte. Ongetwijfeld ook handig om te weten voor de Planckaerts.

Ook interessant