Duurzaam Bouwen

Dag van de wetenschap in Heusden-Zolder

Centrum Duurzaam Bouwen, Dubolimburg en XIOS Hogeschool nemen op zondag 25 november met verschillende partners deel aan de Dag van de Wetenschap. De drie slaan de handen in elkaar om het grote publiek op een ludieke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met verschillende aspecten van duurzaam bouwen. Plaats van het gebeuren is de mijnsite in Heusden-Zolder, waar Dubolimburg en Centrum Duurzaam Bouwen hun thuisbasis hebben. Bezoekers van alle leeftijden kunnen actief deelnemen aan verschillende experimenten rond onder andere zonne-energie en elektriciteit, bio-ecologische materialen en het zelf bouwen aan een woning. Er zijn ook rondleidingen en er is de demonstratie van een luchtdichtheidstest en infraroodonderzoek met een thermische camera.

De Dag van de Wetenschap vindt plaats op 75 locaties in Vlaanderen. Bezoekers ontdekken er aan de hand van workshops, demo's, lezingen, tentoonstellingen en tal van andere activiteiten dat wetenschap en technologie hun plaats veroverd hebben in elk aspect van het dagelijks leven. En dat wetenschappelijk onderzoek en technologie belangrijke troeven zijn voor de toekomst! In totaal kan men op de Dag van de Wetenschap meer dan 250 activiteiten doen. De Dag van de Wetenschap wordt gecoördineerd door Technopolis en georganiseerd in samenwerking met de associaties van de Vlaamse universiteiten en hogescholen, wetenschappelijke instellingen en verenigingen, musea, bedrijven en federaties.

Bouw een huis in 30 minuten!
In Heusden-Zolder krijgen bezoekers van de Dag van de Wetenschap de kans in 30 minuten een huis te bouwen met het Eur omac2-systeem van Evolution Products, een professioneel bouwmateriaal dat als legoblokken gestapeld kan worden. Sypa toont een zgn. blowerdoor- of luchtdichtheidstest, waarmee luchtlekken in een woning opgespoord worden en de energiezuinigheid van de woonst gecontroleerd wordt. Het demonstreert ook een infraroodonderzoek, dat nauwkeurig de isolatiewaarde van een woning in beeld brengt.

Maak je eigen zonnepaneel!
Dubolimburg helpt je een eigen zonnepaneel te bouwen, maar je kan ook racen met de op afstand bestuurde Dubolimburgautootjes op hernieuwbare energie. XIOS Hogeschool, Vibe en Ecomat tonen je hoe diverse bio-ecologische materialen omgaan met geluid, warmte en vocht. Centrum Duurzaam Bouwen geeft bovendien rondleidingen in zijn permanente tentoonstelling onder het motto "Techniek en duurzaam bouwen". Al deze activiteiten vinden plaats om 14, 15 en 16u. De deuren gaan open om 13u.