Duurzaam Bouwen

Cowboy verdwijnt uit bouwsector door duurzaam bouwen

De trend dat bouwen steeds duurzamer wordt heeft grote consequenties voor de vastgoedsector en de traditionele businessmodellen waarmee vastgoedontwikkelaars de markt tegemoet treden. Volgens Herman van den Berg, partner bij DTZ Zadelhoff wordt projectontwikkeling dermate ingewikkeld dat de `cowboys` in de branche buiten spel gezet worden.

Duurzaam bouwen leent zich immers niet meer voor het businessmodel waarin vastgoedontwikkelaars een stuk grond kopen, iets neerzetten en weer verkopen. Duurzaam bouwen is namelijk een spel waarbij meerdere partijen nauw betrokken zijn. Het probleem met het oude businessmodel is dat het voordeel van een duurzamer gebouw (in termen van bijvoorbeeld energiezuinigheid) verdeeld moet worden over verschillende partijen.

Dit is de vicieuze cirkel die in de bouwwereld ook wel wordt aangeduid met de term `circle of blame` - huurder, architect, projectontwikkelaar en investeerder zeggen allemaal wat ze willen, maar wijzen vervolgens naar de andere partij om dat realiseren. Vooral het feit dat bij de grotere kantoorcomplexen investeerders ook tegelijkertijd belegger zijn, maakt het lastig om die cirkel te doorbreken. De belegger weet immers niet van tevoren of hij extra investeringen ook terugverdient in een hogere vierkantemeterprijs.

Gebaseerd op: Management Team