Consumenten hebben te weinig inzicht in eigen energieverbruik

  NL   28 augustus 2014 Bron: USP Marketing Consultancy
Ruim drie op de tien Nederlandse consumenten is van mening dat ze momenteel te weinig inzicht hebben in het eigen energieverbruik (31%). Onder consumenten die bij de laatste jaarnota moesten bijbetalen (41%) en die er aan denken om van energieleverancier te switchen (47%), is dit aandeel nog veel groter. Dit blijkt uit de USP Energie Monitor, een maandelijks terugkerend consumentenonderzoek van USP Marketing Consultancy.

Elke maand wordt de vraag gesteld of men voldoende inzicht heeft in het eigen energieverbruik aan 300 consumenten in het kader van de USP Energie Monitor. Uit de resultaten over de eerste acht maanden van 2014 blijkt dat bijna een derde (31%) van de consumenten behoefte heeft aan meer inzicht in het energieverbruik; 59% heeft naar eigen zeggen al voldoende inzicht. Consumenten die bij de laatste jaarafrekening van hun energieleverancier moesten bijbetalen en consumenten die overwegen om het komende jaar over te stappen naar een andere energieleverancier, hebben de meeste behoefte aan beter monitoren.

Zou u meer inzicht willen hebben in uw energieverbruik?

Veel interesse in monitoring tools

Energieleveranciers bieden diverse mogelijkheden aan consumenten om hun energieverbruik te monitoren. Uit ons onderzoek blijkt dat de consument het meeste interesse heeft in verbruikgegevens die beschikbaar zijn op een website (84%) of die per apparaat inzichtelijk worden gemaakt (82%). Het inzien van verbruikgegevens via een app op smartphone of tablet en het op afstand in- en uitschakelen van verwarming en apparaten worden relatief minder interessant gevonden door de consument. Toch ziet nog steeds mimimaal de helft van de respondenten hier het nut van in. Veel van deze tools worden mogelijk gemaakt door een zogenaamde slimme meter. Dit is een digitale energiemeter die op termijn de huidige analoge energiemeter moet gaan vervangen. Doel van de overheid is om in 2020 bij minimaal 80% van de Nederlandse huishoudens een slimme meter te laten plaatsen. Vanaf 2015 tot en met 2020 moet ieder Nederlands huishouden minimaal het aanbod hebben gehad voor de installatie van een slimme meter van de netbeheerder. Men kan dan zelf kiezen of men op dit aanbod ingaat. Gezien de grote interesse in mogelijkheden om het eigen energieverbruik te monitoren zal een grote meerderheid van de consumenten waarschijnlijk wel ingaan op dit aanbod.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo